Hlavní obsah

Navštivte zámek Mníšek zdarma. Projdete se komnatami od baroka až po 20. století.

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V září se každoročně konají Dny evropského dědictví, které v ČR organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Zámek v Mníšku pod Brdy při této příležitosti pozve návštěvníky zdarma na I. prohlídkovou trasu, a to o víkendu 9. a 10. září a dále ve dnech 12. až 15. září.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled na jižní křídlo zámku, kde je umístěn pánský i dámský salónek.

Článek

Slavnostní a reprezentační sály na prvním okruhu představují takzvané vznešené patro mníšeckého zámku. Sem si majitelé vodili vzácné návštěvy a turisté budou mít v rámci Dnů evropského dědictví možnost zavítat do těchto komnat zdarma.

„Ani za pětinásobek ceny bych ho neprodal,” kochá se budovatel zámku Servác Engel pohledem na oltářní obraz v rodinné kapli. Objednal si ho na zakázku u Karla Škréty, je to velká pocta a hlavně téměř nutnost vlastnit jeho dílo. Kdo ho nemá, jako by nebyl.

Na úvod prohlídky zavítají návštěvníci do překrásně zdobené barokní kaple, jejíž malby, štuky a téměř veškeré vybavení se dochovalo z doby, kdy zámek vznikl. Obdiv zaslouží překrásný klenutý strop, dřevěné lavice, které jsou skutečným řezbářským skvostem, a především originál Škrétova obrazu svatého Serváce.

Procházkou dalších místností se postupně přes jídelny, salónky a knihovnu dostaneme až do minulého století a doby první republiky. Poslední pokoj sloužil jako kancelář pro správu velkostatku rodiny Kastů a je již vybaven telefonním aparátem nebo psacím strojem.

Vstupné zdarma se nevztahuje na organizované skupiny a zájezdy, pouze na jednotlivce. První trasu můžete takto navštívit ve dnech 9., 10. a 12. až 15. září. Vstupenky se vyzvedávají v zámecké pokladně.

Reklama

Výběr článků

Načítám