Hlavní obsah

Navštivte komentovanou prohlídku výstavy Houby, kam se podíváš! v přerovském muzeu

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 3. června v 10.00 hodin proběhne v přerovském zámku komentovaná prohlídka výstavy Houby, kam se podíváš! Odborný výklad ve výstavě podá pracovnice Muzea Komenského v Přerově Mgr. Jarmila Klímová.

Foto: Lucie Mazáčová

Komentovaná prohlídka výstavy Houby kam se podíváš! Muzeum Komenského v Přerově

Článek

Výstava zpracovávající téma mykologické ilustrace – kreslené podoby hub od poloviny 19. století do současnosti, byla v přerovském zámku otevřena 5. května letošního roku. 

Nejstarší vystavené tabulky pocházejí ze souboru Obrazy k názornému vyučování od Karla Slavoje Amerlinga z roku 1852. Vaší pozornosti rozhodně neujde šest rozměrných školních obrazů ze 40. let minulého století od malíře Otakara Zejbrlíka, které ukazují hřib, muchomůrku a čtyři přírodní scenérie s mnoha druhy u nás běžných hub. 

Součástí výstavy je i přehlídka atlasů hub a naučné literatury. Vytvářeli je mykologičtí odborníci sami nebo spolu s výtvarnými umělci. K vidění tak budou díla Otto Ušáka, Jana Macků, Františka Smotlachy a jeho syna Miroslava, Rudolfa Vejrycha, Václava Melzera, Alberta Piláta, Aurela Dermeka, Bohumila Vančury a dalších. Ke zhlédnutí jsou rovněž ilustrace přerovského mykologa a kreslíře hub Jiřího Polčáka. 

V kontrastu s velkými nástěnnými obrazy můžete na výstavě shlédnout i ukázky miniaturních kreseb hub – na poštovních známkách. Své vědomosti si můžete ověřit hravou formou na místě, při řešení zábavných her a houbařských kvízů. Pro potěšení zájemců o mykologickou kresbu byly k výstavě vydány také pohlednice a výběrový katalog školních obrazů.

Výstava navazuje na výstavu MYKOKOSMOS, která právě probíhá v Ornitologické stanici Muzea Komenského v Přerově. Obě „houbařské“ výstavy, na přerovském zámku i na ORNIS, jsou propojeny, a to nejen tématem. Při zakoupení vstupenky na kteroukoliv z nich, získáte na druhou výstavu poloviční slevu ze vstupného. 

Další informace: 

Mgr. Jarmila Klímová; tel. 581 250 545

e-mail: klimova@prerovmuzeum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám