Hlavní obsah

Návštěvnost ubytovacích zařízení zastavila propad, loni vzrostla téměř o 6 procent

Novinky, Martin Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2009, kdy se proti roku předchozímu návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení propadla o více než 7 procent, tento sektor cestovního ruchu roste. Loni se celkově v Česku ubytovalo o 5,8 procenta lidí více než v roce 2011 - to je nárůst o 748 201 hostů. Data v dubnu uveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Němec

Šumava je vyhledávaným místem jak pro víkendové pobyty, tak hlavně pro letní dovolenou.

Článek

Ne ve všech krajích ale měli provozovatelé hotelů a penzionů důvod k radosti. Někde byl nárůst sotva znatelný, v jiných krajích provozovatelé uvítali o téměř deset procent hostů více, což se projevilo i na růstu tržeb. Loňskou sezónu si pochvaluje i Petr Šot, ředitel hotelu Zlatá hvězda v Třeboni.

“V loňském roce jsme otevřeli novou restauraci zaměřenou na „spěchající“ turisty, kteří si samoobslužným způsobem vyberou z připravených hotových jídel a neztrácejí tak svůj čas při putování po Třeboni a okolí. Dalším trendem návštěvníků je zájem o sortiment jídel z místní kuchyně dle zdejších receptů a surovin,“ dodal Šot.

Největší nárůst hostů loni vykázal Jihočeský kraj, a to 9,9 procenta. Naopak nejhůře dopadl Jihomoravský kraj, kde počet hostů poklesl o 1,5 procenta na 1 099 351 hostů. Příčku nejmenší návštěvnosti ze všech krajů drží téměř stále s počtem 331 tisíc hostů Pardubický kraj. I přes kampaně a investice z evropských dotací se do kraje nedaří nalákat více lidí.

„Porovnání vývoje návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení je krásná věc, ale nic nevypovídá o tom, jak dlouho se hosté v hotelu zdrží. Pro nás musíme čísla růstu nebo poklesu návštěvnosti porovnat i s počtem přenocování, a tady už to tak radostná čísla nejsou,“ říká Miroslav Divíšek, manažer společnosti Avarenta, a. s., provozující rezervační portál Hotely.cz.

Jasně se tak profilují regiony, které tzv. táhnou, a regiony, které se ještě musí snažit. Například téměř všechny východní kraje v počtu přenocování loni zaznamenaly pokles. Z českých krajů má jediný zajímavý nárůst počtu přenocování Jihočeský kraj, a to o téměř 9 procent na 2 892 000 přenocování. Proti tomu například samotný Středočeský kraj vykázal pokles o necelé procento, podobně padal Pardubický kraj, kterému nepomáhá ani přítomnost mezinárodního letiště.

"Jak budou vypadat letošní čísla, se ještě neodvažuji odhadnout. Již nyní máme regiony a období, které jsou z velké části vyprodány - například jižní Morava, září až říjen, na slavnosti burčáku a vína. Podobně je na tom centrum Prahy, kam teď v rámci oslavy pravoslavných Velikonoc bude ve velkém najíždět ruská klientela. Stejně tak začíná nárůst objednávek na Šumavu a do západních a jižních Čech,“ uvedl Divíšek.

Dodal, že svoji roli v tuzemském cestovním ruchu se může s blížícím se létem sehrát i avizované zdražování v baště Čechů – Chorvatsku. Část lidí tak možná vymění představu dvou dnů strávených v kolonách na jih za dovolenou v místech, která jsou i při současné dálniční síti dostupná do dvou až tří hodin.

Návštěvnost v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR:

2011 – 12 898 712 hostů

2012 – 13 646 913 hostů

Porovnání vývoje 2012 proti 2011:

Praha 6,8 %

Středočeský kraj 3,2 %

Jihočeský kraj 9,9%

Plzeňský kraj 8,8%

Karlovarský kraj 8,5%

Ústecký kraj 6,7%

Liberecký kraj 6,7%

Královéhradecký kraj 7,5%

Pardubický kraj 2,2 %

Vysočina 3,4%

Jihomoravský kraj -1,5%

Olomoucký kraj 2%

Zlínský kraj 3,1%

Moravskoslezský kraj 6,1%

(Zdroj: ČSÚ)

Reklama

Výběr článků

Načítám