Hlavní obsah

Návštěvníci Zoo Brno budou parkovat 300 metrů od vchodu. Pro některé je to daleko

Novinky, Jiří Smutný

Parkoviště pro osobní auta před vchodem do brněnské zoologické zahrady má oficiální kapacitu 18 míst. Vedení zoo se snaží tuto nepříjemnou situaci řešit již řadu let, ale vzhledem k obstrukcím odpůrců nového parkoviště a nedostatku financí dosud neúspěšně. Nyní by se situace mohla částečně zlepšit.

Foto: Jiří Smutný

Současné miniparkoviště před vchodem do zoo

Článek

Podle dlouhodobého strategického plánu rozvoje zoologické zahrady by měl v severozápadní části areálu vzniknout zcela nový vstup s odpovídajícím parkovištěm. Na něj by měla bezprostředně navazovat budoucí expozice Arktida (mroži, tuleni, lední medvědi).

Pokud jde o parkoviště, je požadováno 300 míst pro osobní auta. Na použitelné ploše nelze stání realizovat jako venkovní, proto je navržen parkovací dům. Dvě podlaží budou vyhrazena pro osobní vozidla a střecha pro autobusy.

To vše se ale zatím jeví jen jako vize a nesplnitelné přání. A přitom se nový vstup s potřebným parkovištěm mohl začít stavět už v roce 2013. Z důvodu nekonečných obstrukcí ze strany odpůrců parkoviště se ale nepodařilo získat územní rozhodnutí, takže se vše odsunulo. Město navíc přišlo o možnost využít dotaci z fondů Evropské unie ve výši až 45 miliónů korun.

Nyní se zdá, že by se situace s parkováním mohla částečně zlepšit. Nový vstup se sice ani teď stavět nebude, ale rozšíří se možnost parkování v nedaleké ulici Polcary. Podle náměstka primátora města Brna pro investice Richarda Mrázka se parkování rozšíří na 150 až 200 míst. V současné době město zadalo zpracování projektové dokumentace a za 9 měsíců by se mohlo začít stavět.

Ne každý však tuto novou možnost parkování vítá. Někomu se nelíbí, že město investuje 2 milióny korun do potřebné dokumentace a 57 miliónů do stavebních úprav v místě, které není přímo u zahrady, ale o 300 metrů dál. Objevují se i názory, že všude ve světě je parkoviště u vchodu, jen v Brně ne. „Člověk se dost projde po zoo, zvláště po té brněnské, netřeba šlapat dalšího půl kilometru ještě k autu. Prakticky nikde to tak není,“ tvrdí jeden z návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám