Hlavní obsah

Návštěvníci Dolních Vítkovic se mohou seznámit s příběhem Cyrila a Metoděje v netradiční formě

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 17. 8. začne ve Velkém světě techniky výstava k projektu Cyril a Metoděj – autentický příběh naší země, jejím prostřednictvím se pokouší přiblížit Centrála cestovního ruchu Východní Moravy život věrozvěstů. Jejich postavy zde následně ožijí v představení ostravského Divadla loutek.

Foto: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy
Článek

„Představení vychází z historicky doložených faktů a je zpracováno poutavou formou, atraktivní pro běžného diváka i pro menší děti,“ uvádí spoluautor scénáře Aleš Petrič.

Putovní výstava zahrnuje velkoformátové snímky úspěšného fotografa Davida Bernarda, knižní publikaci o místech putování světců a zve také návštěvníky na představení, ale především je má detailně seznámit s projektem Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Ta připravila k letošnímu výročí 1130 let od úmrtí Metoděje unikátní  roadshow po čtyřiceti místech v rámci celé České republiky.

„Během jednotlivých zastávek přibližujeme lidem nejen významné momenty a přínos  bratrů, ale také atmosféru velkomoravské doby. A to prostřednictvím historických artefaktů, ukázek starých řemesel a zmiňovaného divadelního představení, které má mezi návštěvníky obrovský ohlas - právě pro jeho srozumitelnost a způsob zpracování příběhu“ říká Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy a dodává: „Především, ale chceme veřejnosti představit a pozvat je na známá i zapomenutá místa spojená s odkazem Cyrila a Metoděje. A také je pozvat k uvědomění si svých křesťanských kořenů, což v této rozeklané době považuji osobně za nejvýznamnější poselství celého našeho projektu.“

Zajímavou motivací právě k výletům do těchto míst je soutěž o unikátní svitek s mapou Velké Moravy vyhotovené na ručním papíře, který mohou lidé získat návštěvou minimálně deseti z nich.  Projekt Cyril a Metoděj, autentický příběh naší země, však přináší kromě poznání a zábavy, také dobrodružství pro zvídavé cestovatele a příznivce geocachingu. Díky speciální aplikaci do mobilního telefonu mohou hledat kešky na významných místech spjatých s odkazem Cyrila a Metoděje podle interaktivní mapy a zapojit se tak do soutěže o atraktivní ceny.

V Ostravě bude unikátní výstava ve Velkém světě techniky k vidění až do 30. srpna, a to vždy od neděle do čtvrtka v době od 10:00 do 18:00, v pátek a v sobotu od 10:00 do 20:00.  

Partnery projektu Cyril a Metoděj, autentický příběh naší země jsou Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava, z.s.p.o. a Moravskoslezský kraj. Projekt byl spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Podrobnější informace a plán roadshow na www.cmstory.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám