Hlavní obsah

Naučná stezka v Chropyni dál chátrá. Na opravu nejsou peníze

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neutěšený stav naučné stezky okolo Chropyně trápí nejen místní, ale i turisty a návštěvníky Chropyně. Zanedbaná trasa naučné stezky je ostudou pro město. Finance na její opravu ale chybí.

Foto: Michal Pospíšil

Naučná stezka okolo Chropyně

Článek

Původní Pionýrská naučná stezka byla vybudována v roce 1979 Pionýrskou skupinou obránců míru při ZDŠ Chropyně. V roce 2003 byla obnovena a rozšířena. Její trasa je dlouhá cca 3,5 km. Začíná u MÚ Chropyně a končí na loukách Hejtman, kousek od bývalých chropyňských lázní. Na trase je celkem 12 informačních tabulí, které návštěvníky seznamují s přírodou a zajímavostmi kolem Chropyně.

V posledních několika letech ale nebyl nikdo, kdo by se o trasu této přírodovědné naučné stezky staral. Stezka byla vybudována ve spolupráci se sdružením Sagittaria (Sdružení pro ochranu přírody střední Moravy) za finanční podpory města Chropyně, Nadace VIA, AOPK a Lesů ČR, Lesní správy Bystřice pod Hostýnem.

Trasa naučné stezky je na mnoha místech neprůchodná. Mnohé informační tabule jsou poškozené vandaly, zarostlé náletem buřiny a keřů a dvě tabule dokonce zcela chybí. Přestože je město Chropyně spoluzřizovatelem stezky, a ze zákona správcem pěšin a účelových komunikací po kterých naučná stezka vede, nemělo doposud větší snahu se stavem naučné stezky nijak zabývat.

S tichým souhlasem MÚ Chropyně byla dokonce na jaře tohoto roku odstraněna pěší lávka "U josefínky", po které bylo možné přejít přes zahloubené koryto řeky Malá Bečva od Zámeckého rybníku do Spáleného lesa a pokračovat na trase naučné stezky dál směrem k rybářské chatě Petrovka. Jejím odstraněním se tak stala větší část trasy neprůchozí.

„Je to ostuda pro město, ale i nás Chropyňáků. Co na to řeknou lidé kteří přijedou do Chropyně podívat se na zámek, rybníky a chtěly by se projít po naučné stezce?” nechal se slyšet jeden z občanů Chropyně. „Spousta lidí po lávce chodilo, nebyla v tak špatném stavu, aby se musela celá strhnout! Když ji město nechalo odstranit, mělo by se postarat o zbudování nové,” dodal rozhořčený starousedlík.

Oficiálně byla lávka odstraněna jako černá stavba, jelikož pro ni nebylo ze strany nového majitele lesních pozemků na obou březích Malé Bečvy využití. Obnova této lávky není pro město v tomto okamžiku prioritní. Navíc neleží ani na pozemcích města a v rozpočtu města nejsou peníze na stavbu nové. S tímto vyjádřením se ztotožňuje i starostka Chropyně Ing. Věra Sigmundová.

Výstavba nové pěší lávky by přitom nemusela být až tak nákladná. S řešením výstavby nové dřevěné lávky za použití nových materiálů s dodávkou "na klíč", případně při využití stávající konstrukce jiné lávky umístěné na jiném místě Malé Bečvy proti proudu toku, by náklady na zřízení nové pěší lávky nemusely přesáhnout 50 tisíc Kč. Na tyto varianty upozornil úředníky města již v minulosti chropyňský spolek Lužňáci

Než čekat jak to vše dopadne, pustil se alespoň do drobné údržby některých zanedbaných informačních cedulí naučné stezky místní spolek Lužňáci. Stačily dvě hodinky práce, kbelík, hadr a trocha nadšení. Polovinu cedulí se podařilo očistit a vysekat větve a nálet kolem nich.

Jednání o osudu naučné stezky by mělo proběhnout příští týden. Setkat by se měli zástupci města Chropyně, spolku Sagittaria a spolku Lužňáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám