Hlavní obsah

Národopisný soubor Valášek vystoupil ve Francově Lhotě

Novinky, Ludmila Brousilová

Na pódiu kulturního domu ve Francově Lhotě se v sobotu odpoledne předvedli nejen nejstarší členové souboru, ale také nejmenší Valášci. Celé pásmo se neslo v duchu Velikonoc.

Foto: Ludmila Brousilová

Nejmenší členové národopisného souboru Valášek

Článek

Valášek si na sobotní odpoledne připravil vystoupení, které bylo průřezem období od prvních jarních dnů až do Velikonoc, a to včetně zvyků, které s tímto obdobím roku souvisejí. Přibližně šedesátiminutový pořad byl plný písní, tanců, her a velikonočních obyčejů.

„Nejmenší vyháněli ovečky na pastvu, při kterém pořádně zmokli. Nezapomněli jsme také na vynášení moreny či smrtky, malování vajíček, velikonoční zábavu a klepání ogarů,” popsala sobotní program hlavní vedoucí souboru Vlaďka Bistrá.

Jedním z dnů, který patří k Velikonocům, je také Zelený čtvrtek. Ten den podle tradice odlétají zvony do Říma. „V našem pásmu jste ho mohli poznat podle zvuků klepačů, hrkačů a řehtačů,” doplnila Vlaďka Bistrá.

Malé a velké zpěváky a tanečníky celým programem doprovázela cimbálový muzika Lidčan. Společně s Valáškem vystupuje osm let. Kořeny folklórního souboru Valášek sahají do roku 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám