Hlavní obsah

Národopisný soubor Pálava se pokusí v Mikulově o rekord a oslaví své 35. výročí

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci festivalu Sousedé, který se v Mikulově uskuteční v pátek 8. a v sobotu 9. srpna, se pokusí překonat rekord v počtu krojovaných tanečníků tancujících moravskou besedu. Zároveň o víkendu oslaví 35. výročí založení Národopisného souboru Pálava, který udržuje tradici folkloru, krojů a zvyklostí.

Foto: Jitka Sobotková

Rekord v počtu krojovaných tanečníků tancujících moravskou besedu se poprvé konal v srpnu 2012.

Článek

Rekord v počtu krojovaných tanečníků tradičního slavnostního skupinového tance moravská beseda se pokusí organizátoři pokořit v pátek v podvečer přímo na mikulovském Náměstí. Rekord bude zaznamenán pelhřimovskou Agenturou Dobrý den, která zastřešuje v České republice oblast rekordů a kuriozit.

V roce 2012 se do akce zapojilo dvě stě šestnáct krojovaných tanečníků, kteří utvořili dvacet sedm kol po čtyřech tanečních párech. Spojily se zde soubory nejen z Moravy, odkud tento tanec pochází, ale i hosté festivalu z mnohdy vzdálených oblastí. 

„Rekordu se může zúčastnit každý folklorní soubor, vesnická krojovaná chasa nebo jen parta lidí, kteří mají zájem zažít něco výjimečného,“ zve ředitel festivalu Petr Ševčík.

Zápis zájemců začíná od 16 hodin v Základní umělecké škole Mikulov. „Jedinou podmínkou tanečníků je, aby byli oblečeni v lidovém kroji z oblasti, ze které pochází, a musí umět tančit moravskou besedu,“ doplnil Petr Ševčík.

Lidové zvyky spojené se zavíráním vinic a zarážením hory představí Národopisný soubor Pálava se svými hosty a celý večer bude hrát dechová hudba Kateřinka.

Na sobotní dopoledne jsou připravena volná vystoupení hostujících souborů na několika místech na Náměstí. Program bude pokračovat od 14 hodin na pódiu, kde se představí Pálava a Pálavští senioři za doprovodu cimbálové muziky Píšťalenka.

Z jiných regionů přijedou například Prácheňský soubor písní a tanců ze Strakonic, slovenský folklorní soubor Račan z Oščadnice a národopisný soubor Včelaran z Topolné.

Od 19 hodin rozezní prostory zámku slavnostní koncert k 35. výročí vzniku Národopisného souboru Pálava.

Akce patří k jedné z největších folkloristických událostí sezóny a zaslouží si pozornost nejen turistů, ale i místních, kteří si připomenou bohatství kulturního odkazu kraje pod Pálavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám