Hlavní obsah

Národnímu parku Krka vévodí nejen vodopády, ale i mlýny, klášter a římské památky

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý komplex parku (109 km čtverečních), rozprostírajícího se kolem povodí řeky Krka, lze jen stěží zvládnout prohlédnout za jediný den. Mnozí návštěvníci ani netuší, že prohlídka nekončí probádáním břehů kolem hlavního vodopádu či jeho okolí s pomocí lodních výletů.

Foto: Petr Hejna

Skradinski buk

Článek

Nejnavštěvovanějším místem je soustava vodopádů Skradinski buk. Nejlépe přístupný motorizovaným je od vchodu Lozovac, kde je velké parkoviště s recepcí a informačními stánky. Příjemnou záležitostí je WiFi pokrytí. V ceně vstupenky (95 chorvatských kun, HRK) je parkovné a svoz autobusem k vodopádům. Druhý vchod Skradin využívají především po moři dorazivší návštěvníci, pro změnu přiblíženi k vodopádu lodí. I tam je možno parkovat vozem.

Kolem vrchní části vodopádů jsou coby působivý skanzen sloužící roztroušeny staré mlýny a další stylové budovy, etnografický ráz podtrhují i ochotné figurantky v lidových krojích v jednotlivých světnicích s exponáty s lidovou tématikou. Mlýnská kola opravdu semílají kukuřici a stejně funkční je vodou poháněné mechanické dřevěné vytloukadlo v prádelně s přírodní vanou pro máchání proudem ve vedlejší místnosti.

Pak již se sestupuje podle kaskád k spodnímu hlavnímu vodopádu, pod kterým je i na vyznačeném místě umožněno koupání. Celková výška soustavy je 46 metrů. Po druhé straně řeky se dá opět vystoupat se zastávkami na vyhlídkách k stanovišti autobusu.

Proti proudu je možno vyjet lodí (není v ceně) k františkánskému klášteru na ostrůvku Visovac, nebo až k dalšímu vodopádu, kterým je Roški slap. Ten je již nižší, s kaskádami 25 m, hlavní vodopád pak má 15 m. K vodopádu je možno přejet autem, vstupenka platí k jeho návštěvě, stejně jako dál proti toku se nacházejícímu klášteru sv. Archanděla, duchovnímu centru pravoslavných Srbů (v současnosti zde žijí 4 mniši, je zde klášterní škola).

Prohlídka umožňuje nahlédnout na ostatky v starobylých přírodních katakombách (již 1. století), i do kostela s působivou výzdobou interiéru. Vyplatí se i sestoupit k řece a v klidu se pokochat její barvou, lekníny na hladině i přeletem třpytného ledňáčka. Příjezd je od obce Kistanje, odkud pak je již blízko k archeologické lokalitě Burnum.

Bývalý amfiteátr je zakonzervován nepochopitelně necitlivě a nevkusně, s až trestuhodnou spoustou betonu a pravých úhlů, zato nedaleká brána římského tábora XI. legie působí patřičně autenticky a impozantně.

Naštěstí je zatím v původním stavu alespoň druhá linie kruhu amfiteátru, otázkou je, zda do pár let zde nevyroste celý amfiteátr ve své nepůvodní nekráse. Přestože součástí mají být prostory s archeologickou sbírkou, tuto informaci strážce brány nepodává (sama cesta pustinou je dost nejistá, dobře značena je jen po Roški slap, pak již ukazatele na místa NP chybí).

Během krátkého přejezdu k bráně je na silnici odbočka k vodopádu Manojlovac, který v mohutném kaňonu padá z výše 60 metrů, hlavní schod má 32 metrů. Je zde i pamětní deska na „našeho“ (co by na to asi Jára Cimrman) císaře Františka Josefa I., a to místě, odkud se spolu s manželkou Alžbětou Bavorskou vodopádem oprávněně kochal.

Video: NP Krka

Kolem řeky jsou rozvaliny Trošenj, Nečven, Bogočim a ruiny pevnosti Ključica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám