Hlavní obsah

Národní technické muzeum získalo cenné přírůstky do sbírek

Novinky, Táňa Modlová

Zajímavé přírůstky do sbírky domácích spotřebičů a elektrotechniky získalo Národní technické muzeum v Praze. Umožnila to společná akce s neziskovou společností ELEKTROWIN uspořádaná o víkendu 21. a 22. září.

Foto: Táňa Pokorná

Kurátorka sbírky Technika v domácnosti Lucie Střechová s unikátní kompresorovou lednicí značky Elektrolux z 30. let 20. století

Článek

Zhruba stovku domácích elektrických spotřebičů vyrobených v různých obdobích přinesli návštěvníci muzea, aby je předali ELEKTROWINu k ekologické recyklaci a získali za ně slevu na vstupné k prohlídce muzejních expozic.

Ty nejzajímavější si ale přímo na místě vybrali kurátoři muzea, aby jimi do budoucna mohli obohatit sbírky.

Původní obaly dotvářejí příběh

Kurátorka expozice Technika v domácnosti Lucie Střechová ocenila hlavně to, že návštěvníci přinesli mnoho spotřebičů i s původními obaly a dalšími doklady, které dotvářejí jejich příběh. Podle ní nešlo ani tak o hledání unikátů, jako spíš o doplnění jednotlivých řad, které dosud nebyly kompletní.

Podobné akce jsou ale především dalším rozšířením možností, jak se mohou domácnosti zbavit vysloužilého elektra a zároveň mít jistotu, že tím nezatíží životní prostředí.

Základ sbírky shromáždil Náprstek

Expozice Technika v domácnosti byla otevřena v roce 2012. Je z 90 procent tvořena předměty, které jsou dlouhodobě ve sbírkách NTM. Základ sbírky domácích spotřebičů tvoří předměty, které shromáždil ještě Vojta Náprstek, samotná sbírka je rozvíjena od založení muzea v roce 1908. Exponáty tak čekaly na vystavení více než sto let.

Ty, které se sešly uplynulý víkend, tak dlouho čekat nebudou. Národní technické muzeum z nich chce připravit samostatnou výstavku, později poslouží k plánované obměně expozic.

Podle kurátorky Lucie Střechové ve sbírkách dosud nejvíc scházely spotřebiče z 80. a 90. let 20. století, ne tedy ty úplně nejstarší.

Přesto se o víkendu s ELEKTROWINem objevily i opravdu památeční kousky. Například dvě kompresorové lednice z 30. let a ještě o desetiletí starší rozhlasový přijímač.

Češi jdou v recyklaci příkladem

Recyklace spotřebičů byla dlouho neznámým pojmem. Ještě v první polovině 20. století bylo nemyslitelné je vyhodit, i když už se nedaly žádným způsobem opravit. Představovaly totiž příliš velkou investici. Třeba vysavač stál ve 30. letech kolem 1200 korun, tedy jeden měsíční plat středoškolského pedagoga.

S recyklací v dnešním slova smyslu začal ELEKTROWIN a další kolektivní systémy teprve před osmi lety, v roce 2005. Tehdy se do českého zákona o odpadech promítla evropská směrnice, která mimo jiné určuje, kolik vysloužilých spotřebičů na obyvatele se musí ročně vysbírat v každém z členských států EU.

Stanovenou kvótu čtyř kilogramů na osobu a rok splnila Česká republika jako první ze zemí nově přistoupivších do Evropské Unie a Češi jsou mezi nimi v recyklaci stále na špici.

Kolektivních systémů existuje v ČR celkem šest. Jen ELEKTROWIN za osm let své existence vytvořil už na 12 000 míst zpětného odběru a vysbíral více než osm milionů spotřebičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám