Hlavní obsah

Národní památkový ústav vydal knihu Nádraží Ostrava-Vítkovice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 15. února Ing. arch. Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu Praha, představila veřejnosti, spolu s ředitelem územního odborného pracoviště NPÚ v Ostravě Mgr. Michalem Zezulou, knihu Nádraží Ostrava-Vítkovice s podtitulem Historie / architektura / památkový potenciál.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.2.2018 Národní památkový ústav vydal knihu: Nádraží Ostrava - Vítkovice, Historie / architektura / památkový potenciál. Martin Strakoš.

Článek

Knihu vydal Národní památkový ústav v Praze jako jeden z výsledků projektu zabývajících se architekturou 60. a 70. let 20. století. Hlavním autorem knihy je historik umění a památkář Martin Strakoš z odborného pracoviště NPÚ v Ostravě.

„Kniha je výstupem dlouhodobého projektu, který organizuje Národní památkový ústav v Praze ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze, Českým vysokým učením v Brně a Akademií věd. Zaměřuje se na architekturu 60. - 70. let 20. století tak, aby ta architektura byla poznána, dobře prezentována na odborné a i laické úrovni, a aby v podstatě přispěla k záchraně těch staveb.

Kniha, kterou dnes prezentujeme, má ústřední téma výpravní budovy železniční stanice Ostrava-Vítkovice, která je od roku 2008, tedy již deset let, navržena za kulturní památku. Dosud vyhlášena za památku nebyla, ale to úsilí trvá. Takže kniha dokumentuje současný stav, mapuje historii, ale zabývá se i podstatou, to znamená konstrukčním řešením, materiály, a také eventuálním možným využitím,” uvedl autor knihy Martin Strakoš.

Svazek se skládá ze čtyř bloků. První se věnuje architektuře po roce 1945 ve vztahu k železnici a výstavbě polanecké spojky.

Druhý blok sleduje vznik stanice zaměřený na architekturu, uměleckou výzdobu, otázky památkové péče i kontext díla architekta Josefa Dandy.

Třetí blok je výsledkem studia materiálového a konstrukčního utváření výpravní budovy, případně se zde řeší příklady nového využití drážních staveb.

Čtvrtý, závěrečný blok nazvaný Dokumenty, obsahuje dva rozhovory. První se týká provozu železniční stanice, neboť zpovídaným je bývalý přednosta stanice Vladimír Kutý. Druhý rozhovor s malířem a sklářem Vladimírem Kopeckým pojednává kromě jiného o výzdobě vítkovického nádraží a procesu výtvarných děl.

Na knize pracovalo pod vedením Martina Strakoše dalších šestnáct autorů. Fotografie jsou dílem Romana Poláška. Grafické zpracování Martin Feikus. Kniha má 255 stran a lze ji zakoupit v sídle ostravského územního odborného pracoviště NPÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám