Hlavní obsah

Národní památkový ústav u příležitosti 100. výročí vzniku Československa otevírá památky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K příležitosti 100. výročí vzniku Československa, tedy v neděli 28. října, umožní Národní památkový ústav dětem, studentům a seniorům vstup zdarma na všechny objekty. Vybrané hrady a zámky budou mít také mimořádně otevřeno v době podzimních prázdnin 29. a 30. října.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

K oslavám stého výročí vzniku Československé republiky se připojují také hrady, zámky a další objekty ve správě Národního památkového ústavu.

V sobotu 27. října a především pak v den oslav v neděli 28. října připravila řada objektů mimořádný program, který má tuto významnou událost připomenout, ať už speciálními oživenými prohlídkami, koncerty, výstavami nebo trhy na nádvoří.

„Národní památkový ústav se připojuje k oslavám stého výročí založení republiky a 28. října umožní dětem, studentům a seniorům vstup zdarma na téměř stovku památek. Chceme tak především rodiny s dětmi a mladé lidi povzbudit v zájmu o naše kulturní dědictví, jež je jedním z pilířů identity národa,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Na památkových objektech ve správě NPÚ se zachovalo velké množství artefaktů, dokumentů a jiných předmětů, které souvisejí se vznikem Československé republiky a tehdejším životním stylem.

Zámek Zákupy chystá například novou prohlídkovou trasu, která upozorní na využití zámku jako letního sídla státníků po vzniku Československé republiky. Vila Stiassni v Brně připravila výstavu věnovanou československým státníkům a významným státním návštěvám, které nocovaly v této takzvaně vládní vile. Zámek Stekník zase výstavou Jak se češe do věrtele připomene dobu chmelových brigád, jejichž účastníci bývali na zámku ubytováni. Výstava ve skanzenu v Zubrnicích pak ukáže, jakými změnami prošel český venkov mezi lety 1938 až 1988.

Přestože s posledním říjnovým víkendem nastává na mnoha objektech konec hlavní sezóny, vybrané hrady a zámky budou mít mimořádně otevřeno i v době podzimních prázdnin v pondělí 29. a v úterý 30. října.

Zájemci mohou v oba tyto dny navštívit například zámky Lednici, Krásný Dvůr, Frýdlant, Slatiňany, Sychrov, Třeboň, Kratochvíle, Manětín, Jaroměřice nad Rokytnou, Valtice, Nebílovy, Vizovice, Jánský Vrch, Hradec nad Moravicí; pouze 30. října budou otevřeny zámky Český Krumlov, Konopiště, Hrubý Rohozec, Hluboká, Jindřichův Hradec, Libochovice, Kynžvart, Valeč, Bučovice, Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříž nebo hospitál Kuks.

Dále mohou po oba dva dny navštívit například hrady Bouzov, Grabštejn, Točník, Landštejn, Nové Hrady, Rožmberk, Šternberk a Velhartice, nebo pouze v úterý mimořádně otvírá i hrad Karlštejn, Křivoklát, Buchlov, ale i Zahrady pod Pražským hradem, skanzen Veselý Kopec a mnoho dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám