Hlavní obsah

Národní památkový ústav otevírá v Ostravě první metodické centrum

Novinky, Vratislav Konečný

V Ostravě zahajuje svou činnost první z trojice plánovaných metodických center Národního památkového ústavu (NPÚ). Zacílením jsou technické památky a průmyslové dědictví. Zaměří se na systematické mapování a průzkum technických a průmyslových památek na území České republiky, i na jejich prezentaci.

Foto: Alena Borovcová

Ostrava, dvojitý věžový vodojem v areálu bývalé výtopny Báňské dráhy

Článek

 „Vyšší míra specializace umožní rozvinout větší odbornost v této oblasti a umožní kvalifikovanější rozhodování. Z toho budou mít prospěch nejen památkáři a památková péče obecně, ale také vlastníci takových objektů v České republice,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková, která vznik centra iniciovala.

Centrum vzniká pod hlavičkou územního odborného pracoviště NPÚ v Ostravě s cílem zlepšit poznání, dokumentaci a ochranu technických a průmyslových památek (památky výroby, těžby, dopravy, spojů a skladování), které mají svůj specifický hodnotový systém (typologická významnost, kontinuita technologie) a k jejichž ochraně existují specifické přístupy.

Vzrůstá zájem o industriální památky

Téma průmyslového dědictví je v památkové péči poměrně krátce reflektované, památkáři se na industriální památky intenzivněji zaměřují v posledních patnácti, dvaceti letech v návaznosti na ukončování výroby a uzavírání či proměnu průmyslových areálů.

„Na rozdíl od starších památek, u kterých společnost poměrně jednoznačně sdílí názor, že by se měly chránit, nejsou hodnoty technických památek často dostatečně rozpoznávány a oceňovány. I tyto důvody nás vedly k založení metodického pracoviště,“ dodala Goryczková.

O Kroměříži rozhodly její cenné zahrady

Další centrum vznikne v Brně v souvislosti s obnovou vily Stiassni a zaměří se na památky meziválečné moderní architektury. Třetí, specializované na památky zahradní architektury, bude vybudováno v Kroměříži. 

Výběr pracovišť, v nichž vznikají metodická centra, vychází buď z jejich dlouhodobé odborné profilace, jako je tomu v případě Ostravy, nebo z jasných předpokladů: v Kroměříži se nacházejí jedny z nejcennějších historických zahrad na našem území, Brno je pak Mekkou moderní architektury Československé republiky.

V případě Brna a Kroměříže se navíc podařilo vznik center navázat na projekty financované z evropských finančních mechanismů, konkrétně z Integrovaného operačního programu (IOP).

Reklama

Výběr článků

Načítám