Hlavní obsah

Národní muzeum představuje symbol koronavirové pandemie - roušky

Novinky, Vratislav Konečný

Národní muzeum od pondělí představuje na výstavě fenomen poslední doby výběrem roušek. Výstava s názvem Držíme spolu představuje roušky od designérů, konfekčních firem, zakázkových krejčovství i ty podomácku šité. S nimi jsou spojené příběhy jejich vzniku.

Foto: Národní muzeum Praha
Článek

Uvidíte roušky, které vznikly v počátku pandemie pro porodnici v Praze-Podolí, roušku na pomoc autistickým dětem, osobní roušky známých návrhářů, ručně malované roušky, roušku ušitou ze svatební košile nebo roušku pro ženy, kterým chybí rtěnka, či roušky pro zamilované.

Roušky s příběhy

„Jedním z hlavních úkolů muzea je dokumentovat dění a události kolem nás. Symbolem koronavirové krize v České republice se bezpochyby staly roušky. Národní muzeum jich několik desítek za poslední týdny převzalo do svých sbírek, včetně popsaných příběhů, které je provází. Symbolicky v den, kdy již není nutno zakrývat venku naše tváře rouškami, otevíráme malou výstavu těch nejzajímavějších, také jako poděkování všem, kteří v těžké době pomáhali ostatním,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Od jednoduchých k estetickým

Roušky se staly i estetickými doplňky, od jednoduchého šátku, přes skládaný pruh látky až po tvarované. Nezřídka vyjadřují estetické cítění, vlastní vkus, hodnoty, politickou příslušnost či smysl pro humor – staly se tak sociální jevem.

Většina lidí nosí textilní vypratelné, a tím i opakovaně nositelné roušky, projevilo se tak jejich ekologické a ekonomické smýšlení a vztah k životnímu prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám