Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské uvede operní zpracování slavného příběhu veronských milenců

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Reprízu opery Charlese Gounoda Romeo a Julie s Agnieszkou Bochenek-Osieckou a Lucianem Mastrem v hlavních rolích uvádí v pátek 19. dubna Národní divadlo moravskoslezské. Dirigovat bude Tomáš Brauner, který je podepsán i pod hudebním nastudováním, režisérem inscenace je Peter Gábor.

Foto: archiv NDM Ostrava

Hlavní dvojici v opeře Romeo a Jullie ztvární Luciano Mastro a Agnieszka Bochenek-Osiecka.

Článek

Láska Romea a Julie je známá z mnoha podob, ať již z původní literárně-divadelní od Williama Shakespeara nebo z hudební – například z dramatické symfonie Hectora Berlioze nebo ze slavného Prokofjevova baletu. Národní divadlo moravskoslezské nabízí nesmrtelný příběh Romea a Julie v podobě slavné opery Charlese Gounoda, která měla světovou premiéru v pařížském Théâtre Lyrique 27. dubna 1867.

Na ostravském jevišti byla Gounodova opera Romeo a Julie naposledy uvedena v roce 1926. Režisérem současné inscenace, která měla premiéru 15. prosince 2011, je režisér Peter Gábor, který zde zaznamenal velký úspěch i s Giordanovou Fedorou.

Pokud vás zajímá historie, tak poprvé se Gounod zmiňuje v korespondenci o svém záměru kompozice opery podle slavné Shakespearovy tragédie již koncem roku 1864. Jules Barbier a Michel Carré vytvořili libreto v prvních třech měsících následujícího roku.

Na rozdíl od literární předlohy Felice Romaniho pro Belliniho operu Kapuleti a Montekové (I Capuleti e i Montecchi) z roku 1830, která je ve výsledku Shakespearovou tragédií pouze inspirována, se libreto Gounodovy opery drží slavné předlohy víceméně věrně. Skladatel začal s kompozicí v dubnu roku 1865 a dílo dokončil o pouhé tři měsíce později. Nejdříve pomýšlel na to, že se opera bude uvádět s mluvenými dialogy, nakonec ale během příprav prvního divadelního provedení narychlo dokomponoval recitativy. Zachoval původní členění na pět jednání, přičemž zpívaný prolog přidal až na konci zkoušek, stejně jako slavnou Juliinu valčíkovou árii. 

Repríza opery Romeo a Julie je uváděna v Divadle Antonína Dvořáka, přičemž dramaturgický úvod k opeře začne v 18 hodin, vlastní představení pak v 18.30 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám