Hlavní obsah

Náročná trať traktoriády prověřila jezdce i jejich stroje

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mlázovech na Klatovsku se uskutečnil již osmý ročník populární traktoriády. Pořadatelé opět připravili pro soutěžící řadu nástrah a náročných úseků.

Foto: Jan Kaše

Přestavěná Jawa 250

Článek

V sobotu 27. července se v Mlázovech u Kolince uskutečnil v pořadí již osmý ročník traktoriády, která se těší velkému zájmu soutěžících i diváků.

Trať, kterou pořadatelé v letošním parném létu připravili, byla technicky poměrně náročná a jezdci museli prokázat značnou zručnost, pokud ji chtěli absolvovat bez trestných bodů.

Jednou z části, kde stroje dostali zabrat asi nejvíce, byl úsek u zdejšího rybníku, ke kterému se střídavě sjíždělo a zase vyjíždělo, a to slalomem mezi stromy.

Neméně náročným pak několik metrů dlouhý vodní, resp. bahenní příkop. Při příliš rychlém a neopatrném nájezdu se občas stalo, že motor to prostě nezvládl. Vyprošťovací vozidlo nebylo nakonec nutné použít, protože „chcíplé“ motory po chvíli opět naskočily.

Nejvíce obsazená a také divácky nejatraktivnější kategorie byla tzv. domácí traktory, v níž se utkalo celkem 22 soutěžících. Jde o stroje, které jsou podomácku vyrobené z nejrůznějších dílů. To však rozhodně neznamená, že by jim chyběl potřebný výkon a jejich jízda byla nezáživná. Na trati někteří závodníci předváděli nečekané kousky, které diváci odměnili bouřlivým potleskem.

V této kategorii vybojoval prvenství Jindřich Škrle, který dokázal zvládnout trať za neuvěřitelné 2 minuty a 48 sekund. V těsném závěsu za ním skončil Pavel Cízl s časem 2 minuty a 50 sekund. Třetí příčku obsadil Jiří Plemeník s časem 3 minuty. Bez zajímavosti není, že na posledním místě skončil závodník s časem přes 8 minut.

V kategorii historické traktory zvítězil Jan Petráš ml. (3,34 min.) před Zdeňkem Dolejšem (4,11 min.) a Václavem Pavlíkem (4,16 min.).

Kategorii nové traktory ovládl Jan Petráš ml. (4,14 min.), druhé místo získal Petr Kovářík (5,47 min.) před třetím Jiřím Rajtmajerem (9,10 min.).

V letošním ročníku se utkaly i tři ženy. Prvenství si odvezla Andrea Loudová (4,56 min.), druhá příčka patřila Jitce Sýkorové (6 min.) a bronz získala Alena Machková (6,30 min.).

Reklama

Výběr článků

Načítám