Hlavní obsah

Naprosto ojedinělé muzeum vitráže našlo své sídlo v kostele, který byl na odpis

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostel svatého Jiljí v Libyni u Lubence byl na přelomu milénia ruinou zralou k demolici. Takových je u nás dost, peněz na záchranu památek je poskrovnu. Libyňský kostel, zrovna jako rozhlednu na Vochlici, vrchu nad ním, z trosek znovuobnovil spolek pro jeho záchranu.

Foto: Vratislav Konečný

Muzeum vitráži v kostele sv. Jiljí

Článek

Co s načatým kostelem?

V zrekonstruovaném kostele se nachází unikátní muzeum vitráží, ojedinělé v Evropě, a možná i celosvětově.

Venkovský kostelík je zcela nenápadný, až uvnitř se před vámi rozevře svět barevných skel. Vše ale začalo na Vochlici, kdy si Richard Kanta z Lubence vzpomenul na své mládí na rozhledně. Společně s kamarády začal s její znovuvýstavbou, ruiny v křoví byly základem. Když se podařilo objekt uvést do provozuschopného stavu, pustili se do záchrany kostela pod ní. Rozhledna má jméno podle plevele vochlice hřebenité, která tu v hojné míře kvetla.

Když se manželé Jitka a Richard Kantovi pustili se svými přáteli do záchrany památky, bylo jim jasné, že kostel nebude sloužit věřícím, kterých je v oblasti velmi málo. Sdružení, které na záchranu vzniklo, si dalo za cíl nejen restauraci kostela, ale také vytvoření prostor pro vitráže - a v konečném důsledku i muzea.

Vitráže jsou náplní činnosti manželů Kantových, jejich práce jsou k vidění i v kostelech a muzeích v zahraničí.

Možná románský

Založení kostela není známo, zmiňován je ale v roce 1338, na starší stavbu ukazují tři okna románského tvaru. Pověst praví, že si tu nechal zbudovat kapli Karel IV. při cestě do svých Varů. To už ale Jiljí dávno stál.

V prostorách jsou zachované gotické malby a erb pánů ze Strojetic, jejichž hrobku v kostele našli. Je možné sejít ke čtyřem skleněným rakvím s jejich ostatky.

Starobylé řemeslo vitrážníků

Muzeum je převážně panelově věnováno historii vitráží, okna jsou naprosto skvostná, zvláště když se do barevných skel opírá slunce. O práci se sklem a kovem se můžete nejen hodně dozvědět, ale také si ji na místě vyzkoušet. Při troše zručnosti si odnesete malý šperk. Mnoho drobných předmět se dá zakoupit.

Na stropě je „načatý“ vitrážový panel, skládá se z řady obdélníků. Každý nese jméno donátora, za 3000 korun tu můžete být zvěčněni a přispějete na záchranu památky. Unikátem je dvojité gotické okénko za oltářem.

V patře kostela najdete malé regionální muzeum, dozvíte se řadu zajímavostí z Lubenecka, včetně bohaté fotodokumentace, ale i různých předmětů. Také si můžete zazvonit na kostelní zvon. Kolem kostela se rozprostíral hřbitov, poničené náhrobky jsou upravené a dvoje vrata na hřbitov mají skleněnou výplň.

Sdružení se stará o o drobné sakrální stavby, pořádá řadu kulturních akcí. Nedaleko Libyně se nacházejí znamenité zámky ve Valči, na druhou stranu Chýše. Odbočka ze silnice na Karlovy Vary stojí za to, krása skla a um si vás podmaní.

Další informace: vitraze.skloart.cz/vitrazove-muzeum 

Reklama

Výběr článků

Načítám