Hlavní obsah

„Ňamky“ na Festivalu regionálních potravin v Plzni

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toto slovo použil hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard ve svém zahajovacím projevu na sedmém ročníku Festivalu regionálních potravin, když řekl, že již stačil obejít stánky a ochutnat ty výtečné „ňamky“, co se v nich nabízejí.

Foto: Radana Šašková

Vítězové soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2018 na společné fotografii.

Článek

Asi tím nejlépe vystihl nabídku vítězů a dalších účastníků soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2018, kteří se sešli, aby převzali ocenění za své vítězství v jednotlivých kategoriích v letošním ročníku. Doplnili je nejen další účastníci soutěže, kteří byli úspěšní v minulých letech, ale zástupci bavorských okresů Regen a Cham, kteří rovněž přivezli k ochutnání řadu regionálních dobrot.  

Na festivalu se stejně jako v minulých letech vařilo z regionálních potravin, tentokrát se zapojili i politici, a to nejen čeští, ale i bavorští. Doplnily je dvě střední školy, rovněž jedna z Plzeňského kraje a jedna z okresu Regen, které uvařily jídla typická pro svoje regiony.  

Po kulturní stránce byl letos festival zaměřen na folklor a návštěvníci měli  možnost shlédnou taneční i hudební soubory jak z Plzeňského kraje, tak i z Bavorska.  

Festival stejně jako v minulých letech pořádal Plzeňský kraj ve spolupráci obecně prospěšnou společností Úhlava o.p.s., Místní akční skupinou Pošumaví, z.s. a sdružením Envic, za podpory Krajské agrární komory Plzeň.

Kteří výrobci z Plzeňského kraje tedy v soutěži uspěli?

O značku Regionální potravina se v letošním roce ucházelo 111 výrobků od 33 výrobců. Hodnotitelskou komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2018 navrhla ministru zemědělství hodnotitelská komise následujících 9 výrobků:

1. kategorie Masné výrobky tepelně opracované

Mandlový játrový sýr, výrobce KVARDA spol. s r.o.

2. kategorie Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Pánská přesnídávka, výrobce Plzák z Plzně s.r.o.

3. kategorie Sýry, včetně tvarohu

 BIO PAŘENÝ SÝR – UZLÍK, výrobce Ing. Olga Lukšová

4. kategorie Mléčné výrobky ostatní 

Pomazánek, výrobce Ing. Jan Junek

5. kategorie Pekařské výrobky, včetně těstovin

Chodský koláč, výrobce Pekařství Malinová, s.r.o.

6. kategorie Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Makový řez, Marie Vondrovicová

7. kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje

Nebílovský mošt – jablko-hruška, výrobce LUKRENA a.s.

8. kategorie Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

JAHODY s mátou – džem výběrový extra, výrobce Renata Skálová

9. kategorie Ostatní

Med lesní, medovicový, výrobce Ing. Jaroslav Lstibůrek

Pan ministr návrh přijal, a tak mohli představitelé ministerstva zemědělství, Plzeňského kraje a Státní zemědělského intervenčního fondu v průběhu festivalu na nádvoří Plzeňského Prazdroje předat vítězům certifikáty, které je opravňují po 4 roky používat značku Regionální potravina na vítězném výrobku.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám