Hlavní obsah

Najde se pod bývalým protiatomovým krytem jeskyně Výpustek jezero?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě tu v podzemí je, dosud se ho nepodařilo objevit, popis podzemí pod objevenými prostorami se ztratil. Zatím se sem jezdí kvůli činnosti armády, ale jednou to snad přijde. Na okraji Moravského krasu, kam jezdí davy návštěvníků obdivovat krápníkovou výzdobu jeskyní, se nachází Výpustek.

Foto: Vratislav Konečný

Dálnopisná ústředna

Článek

Obří podzemní prostory leží u silnice vedoucí z Adamova do Křtin. Výpustek byl ještě v roce 2001 přísně utajovaným objektem. Prostora, známá kdysi jako Dračí sluj, sloužila dlouhá léta armádě. Prvorepublikové, německé a po válce znovu československé.

Jeskyně pravěkých zvířat

Osídlena byla již před 15 tisíci lety, našly se tu kostry různých zvířat, hlavně medvědů a lvů jeskynních. Převážná většina kostí byla zničena při těžbě fosfátů, smíchaly se s krápníkovou výzdobou, kterou těžaři zničili. Odnesly to i archeologické artefakty.

Krápníková výzdoba se teprve tvoří, podzemí působí dojmem obrovských prostor. Jeskyňáři tu v současnosti odvedli neskutečný kus práce, když vyvezli odpad, odstranili zazdívky po německé armádě, ještě ale ne všechny. Dokumentačně je doloženo, že se v podzemí nachází obrovské jezero, dlouhé 128 metrů. Někde tu je, ale zatím se neví kde. Až se objeví, to bude nejen v krasu poprask!

Až to bouchne...

Vchod do jeskyně, zrovna jako východy, jsou zabezpečeny mohutnými dveřmi. Pocházejí z doby, kdy ve druhé polovině 20. století převzala Výpustek čs. armáda. Zbudovala protiatomový kryt a záložní velitelské stanoviště Varšavské smlouvy pro 250 mužů. U vchodu je miniexpozice o přítomností armáda, další prostory vypadají jako by je vojáci nedávno opustili.

Archaicky působí komunikační přístroje i vybavení staré několik desítek let, ale kdo byl tehdy na vojně, toho dálnopisná nebo telefonní ústředna nepřekvapí. Velká společná ložnice, velitelské stanoviště operačního důstojníka, provizorní ambulance, generátory…

Armáda od začátku

Prvorepubliková armáda trhavinami prostory rozšířila, sloužily jako muničák. Do podzemí Němci přišli v roce 1943, přenesli sem, zrovna jako na nedalekou Býčí skálu, výrobu palivových vstřikovacích čerpadel pro letecké motory Daimler-Benz třídy DB 601-605. Továrna nesla označení Dinar.

Němci v podzemí postavili kotelnu, její zbytky uvidíte, která vyhřívala odspodu podlahou prostory na 17 až 20 stupňů Celsia. Pracovalo se na dvě směny, každá o 600 mužích. Vše bylo přísně utajené. V jeskyni jsou instalovány stroje, které se tu používaly, soustruhy a brusky.

Kolem 12. dubna 1945 nacisté zničili vybavení výbušninami, hořelo zde několik dnů. Volně přístupné prostory byly zcela vyrabovány. ČSLA přišla na Výpustek v roce 1961, s budováním krytu se začalo později. Po odchodu vojska v roce 2001 byl Výpustek několikrát zpřístupněn veřejnosti, ale v malém rozsahu. Roku 2006 ho předali Správě jeskyní ČR. Poté proběhl zkušební provoz, slavnostní otevření komplexu se uskutečnilo 10. března 2008.

Poblíž východu z jeskyně ústí 16 metrů hluboká propast. V 19. století tu našli kostru, nešťastník se sem asi zřítil při průzkumu prostor.

Trasa je bezbariérová, prohlídka trvá asi hodinu, teplé oblečení i v létě nutné. Otevřeno celoročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám