Hlavní obsah

Nahlédněte do 13. komnaty Pavlíny Gardianové

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komorní a velmi poetická vernisáž s názvem 13. komnata něžné surrealistky Pavlíny Gardianové proběhla 24. listopadu v Galerii PG ve Staré Pace. Přátelé a ti, kdo znají práci podkrkonošské rodačky, vždy netrpělivě očekávají možný pohled na něžné tahy štětcem a považují to za mimořádnou událost.

Foto: Archiv Pavlíny Gardianové

Pavlína Gardianová přijímá první gratulaci od docenta Jaroslava Zvěřiny, Vlevo je Dalibor Šípek.

Článek

Uznávaná malířka otevřela hostům dokořán dveře své galerie a nechala je nahlédnou ještě o kousek dále. V předvánočním čase měla 13. komnata více tajemnosti.

„Z psychologického pohledu máme všichni svou komnatu, mají různé rozměry a podoby. Klíče od těchto komnat máme v rukou my sami a také jen my sami určujeme, zda do svých komnat necháme někoho nahlédnout, nebo dveře od nich ponecháme uzamčeny. Sdílená nebo ventilovaná bolestná vzpomínka může jednomu ulevit, ale naproti tomu druhému dát sílu poprat se s životními útrapami…,“ pronesla Pavlína Gardianová v úvodu vernisáže. Umělci promítají prožitky do svých děl, vkládají do nich emoce, které je dělají jedinečnými.

Spiritistický kraj dal souznít řadě uměleckých duší. Surrealistka Gardianová přizvala do své galerie kolegu Dalibora Šípka. Vzájemně se jejich tvorba prolíná a doplňuje, čímž vzniká souhra barev, tvarů, světelných škál společně spolu hrajících. Dalibor Šípek zdědil talent po svém otci a velkou oporu má i ve svém týmu ve sklárně Anežka v Novém Boru, který dříve vedl sám Bořek Šípek. 

Pozvání tradičně a rád přijal docent Jaroslav Zvěřina. „Dílo Pavlíny Gardianové sleduji dlouho a společná výstava jejích obrazů spolu s ukázkami díla uměleckého skláře Dalibora Šípka představuje expozici plnou emocí. Je zřejmou podstatou našeho vnímání krásy, kterou vnímáme z uměleckých děl, že je z větší části pod vlivem emocí. My lidé nejsme zdaleka tak racionální a moudří, jak se domníváme. Náš svět je spoluvytvářen city a vášněmi. Wiliam Shakespeare kdysi vyjádřil tuto skutečnost mimo jiné větou, že náš malý svět je obklopen sněním. Posláním výtvarného umění je kromě toho, že prostřednictvím barvy, tvarů a kresby vytváří krásu, také v nás vyvolává citová hnutí. To je zřejmě ona třináctá komnata, do které nás Pavlína zve,“ komentoval svůj vhled do výstavy.

Vernisáž proběhla ve velice přátelském a radostném duchu, optimistické atmosféře, plné vřelosti, ale také pokory a úcty, kterou ještě více umocnilo vystoupení klavírního mága Daniela Philippa Stotze. Tento švýcarský mistr improvizace skládá hudbu přímo k malířčiným obrazům.

Jedna z návštěvnic procítěně popsala, jak se na vernisáži cítí: „Výstava paní magistry Pavlíny Gardianové je jako každá prezentace její tvorby zážitkem. Zážitkem pro duši, emoce i přemýšlení nad skrytou ale i zjevnou hloubkou lidského bytí. Téma emocí krásných bytostí nejen lidských ale i bytostí s andělskými křídly a s oduševnělou tváří je červenou nití, vláknem, které se vine snad celým průřezem díla. Jsou-li vystavená díla sondou do 13. komnaty této malířky, pak jsou její třinácté komnaty zázračnými, báječnými místy. Lze jí blahopřát k opět poutavé výstavě, a nám všem k tomu, že tato výstava není v Praze jako řada jejích dalších prezentací, ale v místě jejího rodiště.”

Hojná účast hostů a přátel, především z východních Čech, Nového Boru a Prahy je důkazem, že velkolepé akce se mohou odehrávat i mimo hlavní dění velkoměsta.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám