Hlavní obsah

Nádherný hrad a kouzelné jeskyně v jeho blízkosti lákají do Bouzova a Javoříčka

Novinky, Josef Zajíc

Hrad Bouzov, jeden z nejkrásnějších hradů v České republice, je celoročně navštěvován turisty, stejně jako obec Javoříčko ležící jižně od Bouzova se svými pověstnými jeskyněmi.

Foto: Josef Zajíc

Hrad Bouzov 4.7.2014.

Článek

O hradu Bouzov jsou první písemné zmínky již z roku 1317, kdy patřil Búzovi z Búzova. Během druhé poloviny 14. století a následně i v 15. století byl rozšiřován. Byl postaven pro ochranu obchodní stezky z Olomouce přes údolí Třebůvky až k Jevíčku. 

Jedna z nejkrásnějších památek v České republice hrála ve 27 filmech a je pro svoji výhodnou polohu hojně navštěvována. Od roku 2004 spravuje hrad Bouzov památkový ústav, uzemní pracoviště v Olomouci. V roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku.

Jižně od Bouzova leží obec Javoříčko, které svými historickými kořeny sahá až do roku 1348 a je součástí Národní přírodní památky Špraněk.

Obyvatelé obce si na konci II. světové války prožili obrovskou tragédii. Dne 5. května 1945 byla obec obsazena vojsky SS z Bouzova. Jako msta za činnost partyzánské skupiny bylo zastřeleno 38 mužů starších 15 let. Jejich domy byly vypáleny a srovnány se zemí. V obci stojí památník a jako tragická připomínka té doby jsou zachovány obrysy vypálených domů.

V masívu na vrchu Špraněk (538 m. n. m.) se nacházejí v Národní přírodní rezervaci Javoříčské jeskyně. Pro návštěvníky nabízí dva poznávací okruhy. Krátký v délce 460 m (40 minut chůze) s výkladem je vhodný i pro malé děti, druhý je delší (60 minut / 788 m). Podle průvodce je v současné době prozkoumáno asi 4000 metrů chodeb.

V roce 1936 začal na Špraňku kopat lesník Vilém Švec, který se spolu se svými spolupracovníky zasloužil, že jeskyně byly 15. května 1939 otevřeny veřejnosti. Návštěvníci procházejí Dómem gigantů, Suťovým dómem, Olomouckým a Panošovým dómem a poznávají nádherné výjevy, které stvořila za milióny let příroda. 

Jedna z nejkrásnějších atrakcí je sintrová záclona. Je 2 metry dlouhá a průsvitná. Zajímavostí je pak stalaktit (rostoucí shora) a stalagmit (zdola) proti sobě. Nikdy se nestačily spojit v stalagnát. Chybí jim asi 2 milimetry.

V Javoříčských jeskyních je v červenci a srpnu otevřeno od úterý do neděle od 9 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám