Hlavní obsah

Nádherné výhledy na Vltavu i stopy pravěkého osídlení nabízí Zvolská homole

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skoro jarní počasí nás vylákalo na výlet do okolí Prahy - konkrétně na skalnatý vrch Homole s přírodní rezervací Zvolská homole nedaleko Vraného nad Vltavou.

Foto: Jiří Cysař

Výhled na Cukrák a Vrané nad Vltavou

Článek

Skalnatý vrch Homole s přírodní rezervací Zvolská homole tvoří pravý břeh Vltavy na území Zvole nad Vraným nad Vltavou, je součástí přírodního parku Střed Čech. Svůj název dostala podle blízké obce Zvole - a zároveň podle tvaru skály, tyčící se nad hladinou Vltavy.

Ze skály, která nad Vltavu vyčnívá, se nabízí vyhlídka jak na Vrané, tak na nejjižnější části Prahy. Přírodní rezervace byla vyhlášena roku 1989, od Zvole se nachází 1,5 km severozápadním směrem a její rozloha je 47 hektarů.

Na úvod prudký výstup

Vystoupili jsme z vlaku na trati Praha – Čerčany ve stanici Dolní Břežany, Jarov a to přímo u 390 metrů dlouhého železničního Jarovského tunelu, který vede právě pod Zvolskou homolí. Po červené turistické trase jsme se vydali chatovou oblastí v Jarovském údolí. Nad námi se tyčily po obou stranách prudké svahy, na konci chatové zástavby jsme odbočili vpravo a po vrstevnici stoupali na Homoli.

Cesta je tu prudká, v zimním období a za deště obtížně schůdná. Zhruba na půl kilometru se překonává převýšení přes sto metrů. Nechali jsme pod sebou údolí s potokem a chatami a dostali se na rozcestí Zvole – Ohrobská. To už jsme byli na samé hranici přírodní rezervace Zvolská homole.

Naučná stezka na Zvolské homoli

Informační panely seznamují s faunou, flórou a přírodními poměry jednotlivých ekosystémů rezervace, s obcemi Vrané nad Vltavou a Zvole nebo geologickou stavbou vltavského kaňonu.

Na samém vrcholu se lze volně pohybovat, jelikož se jedná o rozsáhlou rovinu, a právě naučná stezka je vítaným vodítkem touto přírodní rezervací. Informační panely se věnují fauně a floře a dalším specifikům tohoto místa. Také dva altánky na posezení jistě turisty potěší.

Ale to nejzajímavější nás teprve čekalo. Zhruba po kilometru chůze se nám naskytl majestátní pohled na řeku Vltavu, která se vine krajinou, a také na Cukrák na protilehlém svahu. V dáli byla vidět i část hlavního města. Výhledů zde nalezneme několik, ale je nutné místo navštívit na podzim či v zimě, kdy jsou stromy bez listí. V tomto případě máme více možností k výhledu. Místo, kde dříve stával sloup elektrického vedení, je však otevřené do krajiny s celoročním výhledem.

Historie místa

Podle dochovaných vykopávek zde žili pravěcí lidé a bylo zde hradiště. A podle polohy místa mnoho historiků předpokládá, že zde byl středověký hrad. Což by jistě bylo možné - nicméně se zde nenalézají žádné zbytky trosek z hradu či příkopy. Nejen stavební, ale i botanickou historii skrývá místo nad Vltavou. Mnoho z rostlin zde dlouhá léta roste a jsou unikátní. Například prorostlík prutnatý (Bupleurum affine).

Celková délka tohoto výletu je kolem šesti kilometrů - do délky započítáváme výstup z Vraného, návrat do téhož místa i procházku naučnou stezkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám