Hlavní obsah

Nad tikající krajinou zámku v Duchcově se vznáší Laputoidy

Novinky, Marian Hochel

Zámek Duchcov letos připomíná kromě 30. výročí kolaudace pavilonu pro Reinerovu fresku i umělecko-historicky cennou stavbu, z jejíž kupole byla freska sejmuta. Zrušený barokní hospital v zámecké zahradě inspiroval tvůrce AniFestu 2012, kteří proměnili zámecký areál ve vznášející se Laputoidy.

Foto: Marian Hochel

Laputoidy / Tikající krajina

Článek

Vrchnostenský hospital v zámecké zahradě v Duchcově z první třetiny 18. století byl společným dílem špičkových barokních mistrů, kteří ve spojení s Valdštejny vdechli celému zámeckému areálu ducha francouzského baroka. Architektonicky cenné budovy zámku a protilehlého hospitalu vkusně dotvářely areál rozsáhlé zahrady ve francouzském stylu, čím byl dosažen esteticky cenný a sofistikovaný celek v propojení přírodní scenérie s architekturou vysoké umělecko-historické hodnoty.

V prvních dvou desetiletích 19. století byla zámecká zahrada upravena v duchu dobové estetiky do podoby, která připomínala anglický romantický park. Byly zde rovněž vysazeny vzácné dřeviny, které doplňovaly areál vznikajícího arboreta. Ani takto důmyslně projektovaný zámecký areál však neunikl zubu času a park v této podobě vydržel necelých 150 let. V 50. letech minulého století přišel požadavek jeho likvidace z důvodu zamýšlené povrchové těžby uhlí. Protesty proti tomuto necitlivému zásahu do zámeckého areálu však nedokázaly zvrátit nešťastné vládní rozhodnutí, a tak se přistoupilo k destrukci hospitalu a části zámecké zahrady.

Před demolicí byla z hospitalu zachráněna vzácná sochařská a malířská výzdoba, jejíž část je po mnoha letech znovu vystavena. Své místo tato výzdoba nachází ve výstavním prostoru na přízemí jihozápadního traktu duchcovského zámku v tzv. Barokním sále, než bude instalována v nové stálé expozici v prvním patře přímo na jedné ze zámeckých prohlídkových tras. Výstava, která je od 26. dubna stálou součástí Valdštejnského prohlídkového okruhu, nese příznačný název - Hospital, Duchcov, Důvěrné.

Expozice, věnovaná hospitalu, počítá i s využitím moderní audiovizuální techniky. Proměny zámeckého areálu v Duchcově zaujaly pořadatele letošního AniFestu 2012, kteří se rozhodli připravit jedinečné audiovizuální dílo, pracující s technikou animace. Dílo Laputoidy / Tikající krajina je vytvořeno speciálně na míru výstavního sálu zámku a jeho hlavním motivem jsou proměny zámeckého areálu, odraz minulosti v oživení duchcovského hospitalu a momenty z historie krajiny.

Na animaci se autorsky podíleli nadějní představitelé současného českého moderního umění Martin Búřil a Jan Šrámek. Za prvotní inspiraci si oba tvůrci zvolili slavný cyklus Ročních období od Pietra Brueghela, mistra vlámského manýristického malířství ze 16. století. V rámci animačního zpracování se však rozhodli pro kombinaci realistického stylu a moderně-naivního pojetí.

Divák uvidí v oknech Barokního sálu animovanou iluzi, pohled do krajiny zámku v různých časech a událostech od pravěku až do současnosti. Významnou roli zde hraje také příběh duchcovského hospitalu a transfer Reinerovy fresky. Celá animovaná iluze, jež má oslovovat návštěvníky všech věkových kategorií, však není pouhým popisem krajiny. Jedná se především o hru s fantazií, proměnu a úhly lidského pohledu. Výsledkem je animovaná, graficky výrazná meditace inspirovaná krajinou Duchcova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám