Hlavní obsah

Nad Hostišovou se opět snášely padáky s parašutisty

Novinky, Rudolf Karlík

Jubilejní 10. ročník nočního pochodu Clay-Eva z Hostišové do Bystřice pod Hostýnem byl extrémně náročný kvůli špatnému počasí a náročnému terénu, přesto jej 12. dubna absolvovalo rekordních 135 chodců.

Foto: Rudolf Karlík

Členové Klubu vojenské historie

Článek

Jubilejní 10. ročník nočního pochodu Clay-Eva z Hostišové do Bystřice pod Hostýnem nemohl být kvůli špatnému terénu zahájen jako tradičně u pomníku paraskupiny Clay-Eva,ale na louce za kulturním domem. Zájem o akci narůstá, atraktivitu jí dodává přítomnost Klubu výsadkových veteránů i Klubu vojenské historie v dobových uniformách s vojenskou technikou, kterou si se zájmem prohlížely nejen děti. Všichni přítomní se zájmem sledovali přílet helikoptéry a následný seskok parašutistů, kteří položením kytičky k symbolickému pomníčku vzdali hold třem členům výsadku Clay-Eva z 13. dubna 1944.

Účast byla velká, mezi vzácnými hosty byl také Antonín Bartoš, syn velitele skupiny, který na akci přiletěl až z Washingtonu. Po slavnostním ceremoniálu, který hudebně doprovázela kapela Hostband, byly vypáleny čestné salvy, účastníci společně zazpívali československou hymnu a za příchodu deště byl pochod odstartován.

Původně bylo přihlášených 193 lidí, ale špatné počasí a náročný terén některé odradil i přesto na pochod dlouhý 36 km z Hostišové, nebo 30 km z Rackové vyrazilo rekordních 135 lidí. Trasa byla opravdu náročná, místy se museli brodit mokrým sněhem, ale postupně se všichni, včetně nejstaršího 79letého účastníka, dostali s příchodem sobotního rána na nádraží v Bystřici pod Hostýnem.Tam byli přivítáni čajem, chlebem se sádlem a cibulí a i kapkou slivovice na zahřátí.

Příští ročník pochodu bude také jubilejní - uplyne již 70 let od výsadku skupiny Clay-Eva na Hostišové, která potom úspěšně operovala až do konce 2. světové války v okolí Bystřice pod Hostýnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám