Hlavní obsah

Náchodsko se propadlo do bílého pekla

Novinky, Jiří Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce před setměním začalo na Náchodsku foukat silněji a souvisle. Přidalo se také sněžení. V 19.30 už nešlo poznat, zda i nadále chumelí, nebo se jen víří už jednou spadlý sníh. Mezinárodní silnice E67 je ještě velmi pomalu sjízdná. Všechny ostatní silnice jsou zcela nesjízdné.

Článek

Přestože se řidiči snaží projet, velmi riskují. Vítr je tak intenzivní a neutuchající, že žádná ze silnic není sjízdná bezpečně. Vítr věje sníh všude a tak intenzivně, že velmi často není vidět na půl metru.

Auta zůstávají uvízlá v mohutných sněhových jazycích.

Nevidí, zpomalí, zapadne, nejede

Scénář událostí je vždy stejný: řidič se dostane do vzdušného proudu plného sněhu. Najednou nevidí ani přední část svého vozidla. Musí zpomalit. Jenže zpomalí právě v místě kde je naváta hluboká vrstva sněhu. Už se nerozjede.

"Jel jsem z Provodova-Šonova u Nového Města nad Metují do Náchoda přes Mydlárnu. Poté, kdy jsem s hrůzou a vlastně poslepu projel vzdušnou sněžnou řekou na padesát metrů dlouhé rovince mezi Šonovem a Provodovem mi bylo jasné, že takhle to dál nepůjde," líčil už v teple hospody jeden z řidičů.

"Pokud už někdo na úzké silnice musí, měl by sledovat místa, kde se věje méně a na nich dát přednost protijedoucím autům. Do sněžné řeky se může vydat jen když ví, že jí projede se zařazenou jedničkou a naplno," dává rady další řidič.

Silnice Náchod - Nové Město nad Metují uzavřena 

Řidiči napadaní v příkopech a uvízlí v jazycích na silnici blokují další dopravu. Policisté nepouštějí auta přes Branku z Náchoda do Nového Města nad Metují. Jen je posílají dál rovně na Českou Skalici po mezinárodní silnici, která je širší a sněhové jazyky mají větší práci ji zneprůjezdnit. Zvlášť když silničáři pořád dokola ze silnice sněhovou záplavu vytlačují.

Policisté ale nemají radu, kudy se do Nového Města dostat... Z vyhřátého auta vystrkují jen ruku s červeným kuželem a vše směrují na E67.

Reklama

Výběr článků

Načítám