Hlavní obsah

Náchodskému zámku načančají kulatý vršíček

Novinky, Vratislav Konečný

Vršek kulatý, na něž stojí náchodský zámek, je mírně řečeno v dezolátním stavu. V květnu tonul vždy v záplavě šeříků, taky jím byli přivítáni v roce 1945 vojáci 291. gatčinské gardové divize generála V. K. Zajončkovského, její vojáci padli v Náchodě při nesmyslném útoku ustupujících německých vojsk.

Foto: Vratislav Konečný

Renesanční věž je vyhlídková, v jejích útrobách se nachází hladomorna

Článek

Revitalizace kopce se připravuje přes rok ve spolupráci Národního památkového stavu, územní památkové správy na Sychrově a města Náchod.

Významná investiční akce si klade za cíl nejenom geotechnickou stabilizaci svahů, obnovení sítě cest, celkové odvodnění kopce, ale také vizuální propojení zámku s městem Náchod.

Pastevecký kopec se změnil v sad a poté džungli

Kopec, na kterém zámek stojí, je náchodským kulturním fenoménem, renesanční skvost s charakteristickou věží spojuje s městem téměř tři sta schodů. Nahoru se dá vyjít i serpentinovitými cestičkami, ty jsou ale už v dost zanedbaném stavu, celý jižní svah je nestabilní a ujíždí. Původně pastevecký kopec byl v 19. století osázen ovocnými dřevinami, postupně nahrazen šeříkem a náletovými dřevinami.

„Abychom předešli obavám, že úpravy zámeckého kopce způsobí „ničení přírody“, je nutné především informovat o jejich rozsahu a způsobu, to je teď naším hlavním úkolem. Za zmínku určitě stojí vlastní historický vývoj podoby zámeckého kopce,“ uvedl k projektu Jan Birke, starosta Náchoda.

Obnoví se veduty

„Osobně jsem velmi rád, že se zámeckému návrší věnuje pozornost a dochází k jeho rehabilitaci na základě historických pramenů, například vedut.  (Náchoďáci těmto kdysi vyhlídovým místům říkali Velké a Malé kolo.) To, že tento velký projekt budeme společně realizovat, je možné díky výborné spolupráci Národního památkového ústavu a města Náchod. Těší mne, že výsledkem této příkladné spolupráce bude, jak doufám, úspěšná revitalizace zámeckého kopce, kdy dojde nejenom k jeho stabilizaci a celkové úpravě, ale také k vizuálnímu propojení zámku, národní kulturní památky a Náchoda, neboť všechny tyto subjekty k sobě odpradávna patří,“ dodal k plánovanému záměru PhDr. Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, Územní památkové správy na Sychrově.

Projekt je otázkou následujících let a město se bude snažit na jeho realizaci získat dotace.

Součástí obnovy by mělo být i vrácení sochy svatého Jana Nepomuckého na piedestal, z něhož ho před desítkami let neznámí vandalové shodili a zničili. Stejná socha stojí v zámecké aleji, nedaleko kdysi oblíbeného přírodního divadla, ze kterého téměř nic nezbylo a jehož areál slouží jako výběh jelenovitým.

Reklama

Výběr článků

Načítám