Hlavní obsah

Na zámku v Mníšku se můžete nechat pasovat do šlechtického stavu

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 7. května se bude zámkem po zámecké arkádě procházet bílá paní a v kapli bude na návštěvníky čekat anděl s poselstvím i dary. Přesně o týden později jsou zájemci zváni na Staročeské máje na nádvoří zámku a na náměstí v Mníšku pod Brdy.

Foto: Miloš Navrátil

Takhle se na nádvoří zámku tancovalo o loňských májích. Příští sobotu 14. května máte další příležitost k tanci a zpěvu.

Článek

„Moc se mi to líbilo, je to krásné. Ještě chci přijet znovu za vílou a čertíkem.“ Takhle si při odchodu pochvalovala prohlídku zámku jedna malá návštěvnice. Pochval na dětské programy sklízí mníšecký zámek hodně. I vy můžete prověřit, jestli je chvála oprávněná.

Asi třicetiminutová prohlídka vás provede bydlením nižší šlechty za první republiky hravou formou. Nahlédnete i do období třicetileté války. Jak a v čem tehdy udatní rytíři bojovali bude zajímat i vaše malé ratolesti.

V kapli sv. Serváce uvidíte nejen vzácný obraz Karla Škréty, ale čeká tam na vás i anděl, co slétl z nebe. Přichází nejen s důležitým poselstvím a darem, ale má také pověření pasovat děti do šlechtického stavu. Odcházet budou jako princezny a rytíři z Mníšku.

Po arkádě se bude procházet bílá paní, která vás pozve do dalších zámeckých komnat. Prohlídku je lepší si rezervovat buď telefonicky nebo e-mailem.

V sobotu 14. května se bude na nádvoří zámku i na náměstí v Mníšku pod Brdy zpívat i tancovat. Festival Staročeské máje přivítá celou řadu tanečních souborů, vystoupí více než 90 účinkujících.

„V čele májového spolkového průvodu bude dudácká muzika, zapojeny jsou všechny spolky a sdružení. Hasiči se představí s historickou stříkačkou taženou koňmi. I starosta pojede v bryčce. Vrcholem bude netradiční, ale za to lahůdkové vystoupení cimbálové muziky Medicinbal z Velkých Pavlovic," upřesňuje za organizátory Miloš Navrátil.

Více o programu na www.zamek-mnisek.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám