Hlavní obsah

Na zámku v Buchlovicích se „upekla“ předehra k první světové válce

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když začal před rokem 1770 hrabě Jan Dětřich Petřvaldský se stavbou buchlovického zámku určeného jako dar manželce Anežce Eleonoře Collona, netušil, čemu vila poslouží. Zámek nechal postavit, protože jeho jižanské krásce byla na kamenném hradu Buchlově zima.

Foto: Bezděk, NPÚ

Nejkrásnější barokní vila ve střední Evropě, zámek Buchlovice

Článek

Manželé se radovali z nádherné stavby takzvané villa rustica, nejhezčího barokního projektu svého druhu ve střední Evropě. V pečlivě navržené a udržované zahradě provázeli návštěvy rozplývající se, jakýže to div divoucí na Moravě stojí.

Zámecký areál je tvořen dvěma samostatnými nízkými půlkruhovými stavbami, uprostřed stojí kašna. V 18 místnostech uvidíte, jak si žila šlechta od dob baroka po moderní dobu. Jsou to dějiny monarchie v malém. Nádherná je salla terena zdobená štukou.

Berchtoldové majetek zhodnotili

Když Petřvaldští vymřeli, získal jejich majetek rod Berchtoldů. Snažili se ekonomicky pozvednout region, na Buchlovicích nechali mimo jiné stáje přebudovat na manufakturu.

V roce 1805 zřídili v zámku vojenskou nemocnici, to Napoleon táhl Evropou. Berchtoldové také založili park s mnoha sochami navazující na zahradu, na konci stojí pavilon, chloubou Buchlovic jsou fuchsie. Majitelé zřídili i nedaleké lázně Leopoldov.

Dělení Balkánu přišlo z Moravy

Když se roku 1900 ujal majetku hrabě Leopold Berchtold, (zemřel roku 1942) Buchlovice se zakrátko staly významným místem setkání politiků. Hraběti bylo do vínku kromě šarmu dáno i perfektní vystupování, nenucená elegance, ale nebyl ambiciozní. V roce 1905 dokonce odešel z politiky, nakonec ho přemluvili, aby se do služeb znovu vrátil.

Přesto byl pověřen dvorem, aby zastupoval monarchii v Londýně, Petrohradu a Paříži, tedy místech, kde se psaly dějiny. V roce 1908 svolal na zámek ruského a rakousko-uherského ministra zahraničí, aby prodiskutovali rozdělení politického vlivu na Balkáně. Krátce po schůzce rakouská armáda obsadila Bosnu a Hercegovinu. To byl prvotní impuls, který vedl k pozdější první světové válce na Balkáně.

Sarajevské výstřely

Atentátníci v Sarajevu brali útok na arcivévodu, který jel na inspekci rakouských vojsk, jako odvetu za anexi, i jako pomstu za následníkův záměr. Návštěvu Ferdinanda d´Este brali jako drzou provokaci. Výstřely Gavrila Principa měly následnou ozvěnu ukončenou až v roce 1918.

Berchtold byl před touto událostí, v roce 1912, jmenován předposledním ministrem zahraničí Rakousko-Uherska. Císaři ale jmenování vymlouval. Do funkce se mu nechtělo. 

Buchlovice se staly reprezentativním šlechtickým sídlem. Interiéry pocházejí z tohoto období, po roce 1945 se staly majetkem československého státu. V Kunicích-Vidovicích u Prahy stojí zámek, sídlo příbramské berchtoldské větve, nyní hotel.

Berchtoldové z Uherčic byli starý rod původem z Tyrol

Jeden z Berchtoldů, královský šenk Berchtold z Emmerbergu, údajně zasadil smrtelný úder mečem Přemyslu Otakarovi II. při bitvě na Moravském poli. Do českých zemí se dostali po Bílé hoře. Po druhé světové válce majetek posledním příslušníkům rodu Aloisovi a Zikmundovi zkonfiskovali a jimi rod také vymřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám