Hlavní obsah

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun byly odkryty dva původní barokní krby

Novinky, Vladimír Jakub Mitura (Zámek Nový Hrad, p.o.)

Počátkem ledna letošního roku začali uvnitř zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun pracovat restaurátoři. Jejich práce byla zahájena v barokních saloncích jižního křídla. V těchto místnostech se mimo jiné nachází jediné dva dochované zámecké krby, pocházející z 18. století.

Foto: Vladimír Jakub Mitura (Zámek Nový Hrad, p.o.)

Původní zazděný stav barokního krbu.

Článek

Dva restaurátoři - Petr Novotný a jeho dcera Kateřina Novotná - v pondělí 5. února na jimlínském zámku otevřeli dva zazděné barokní krby. K jejich zazdění došlo v neznámé době.

Prostory ohniště jsou ve velice dobrém stavu, pouze jeden z nich byl částečně zasypán cementovou vrstvou. Její odstranění proběhlo hladce. Dále u obou krbů došlo k vyčištění od nánosů a sazí, které zde zbyly po předchozím používání.

Na vnitřní stěně ohniště jednoho z krbů je do omítky vyryto několik nápisů, jeden z nich je číselný (možný letopočet). Zde bude ovšem potřeba provést vyčištění lihovým roztokem pro snazší identifikaci těchto nápisů.

Rovněž bylo nutné očistit a sundat vápenné nátěry na původní šedivé polychromii. V další fázi dojde k nezbytné fixáži, zpevnění (odborně řečeno konsolidaci), tmelení a doplnění chybějících částí.

Krby nesou čistě barokní tvary. Zajímavostí jejich plastické výzdoby je, že nad krbovou římskou jsou krásné barokní voluty připomínající volutové štíty barokních domů. Krbům se vrátí zpět mřížky a budou obnoveny jejich původní barevné polychromie. Barokní salonky tedy získají z velké části autentickou podobu z osmnáctého století.

Dokončením obou krbů se uzavře první fáze práce restaurátorů v barokních saloncích a přesunou se do jiných částí zámku. V restaurátorském plánu je dále například obnova již jedenáctého malovaného záklopového stropu s ornamentální tematikou v oratoři. Zámek Nový Hrad se pyšní největší ucelenou sbírkou historických záklopových stropů v celém Česku. Restaurátorské práce během následující dvou let proběhnou také na arkádové chodbě a v největším sálu - Rytířském.

Návštěvnická sezona odstartuje o Velikonocích dne 1. dubna nezávisle na stavebních a restaurátorských plánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám