Hlavní obsah

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun byl zahájen přednáškový cyklus

Novinky, Vladimír Jakub Mitura (Zámek Nový Hrad, p.o.)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní přednášky nabízí mnohem širší spektrum témat, než tomu bylo doposud, zámek se chce otevřít co nejvíce lidem. Na první přednášce se povídalo o Portugalsku. Celý cyklus bude zakončen v říjnu Konferencí Poohří 8. Všechny přednášky jsou zdarma a volně přístupné.

Foto: Vladimír Jakub Mitura (Zámek Nový Hrad, p.o.)

Přednášky probíhají v Barokním sále.

Článek

Každý měsíc až do října se na zámku Nový Hrad v Jimlíně uskuteční jedna přednáška. Ve čtvrtek 7. června od 18 hodin přednášel o tom nejlepším z Portugalska Ing. Jan Čeněk, pro kterého je Portugalsko druhým domovem.

Během přednášky proběhla ochutnávka několika druhů portských vín, na které přišla řeč. Portugalsko se stává v posledních letech zajímavou destinací českých turistů. Přednáška zaujala posluchače natolik, že v závěru proběhla ještě krátká diskuse týkající se právě cestování a tipů na zajímavé turistické lokality v této zemi. Povídání bylo prokládáno projekcí hudebních klipů skupiny PopPastiche, kteří mají ve svém repertoáru portugalské písně.

Příští měsíc, 11. července od 18 hodin. proběhne další zajímavá přednáška o hradech v Českém středohoří, a to očima archeologa. Přednášet totiž bude Mgr. Milan Sýkora z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech. Povídat se bude o méně známých lokalitách a hradech. Posluchači tedy budou moci načerpat inspiraci pro své toulky napříč Českým středohořím.

22. srpna od 18 hodin si přijdou na své všichni milovníci kávy. Bude se povídat o alternativních způsobech přípravy kávy spolu s názornými ukázkami. Vše bude přizpůsobeno domácím podmínkám čili po přednášce můžete doma pohostit návštěvu zajímavě připravenou kávou. Nebudou chybět ochutnávky. Přednášku povede Vojtěch Polehla.

Vy, kteří se aktivně zajímáte o Nový Hrad jistě víte, že na zámku probíhá od letošního roku stavební a restaurátorská činnost a část prohlídkové trasy kvůli tomu není přístupná. 3. října od 18 hodin máte jedinečnou možnost se přijít podívat a vyposlechnout si komentovanou prohlídku právě restaurovaných prostor. Uvidíte, co už je hotovo, na čem se nyní pracuje a co bude následovat. Povídat a provázet vás bude restaurátor Petr Novotný, který na zámku během své restaurátorské činnost strávil již několik let.

18. a 19. října na zámku proběhne historická konference Poohří - Lounsko v dějinách, která bude věnována památce pana PhDr. Bedřicha Štaubera, dlouholetého ředitele Oblastního muzea v Lounech. 18. října v rámci konference se uskteční kolokvium - Lounsko ve středověku a raném novověku a o den později. 19. října, přednášky Poohří od pravěku do současnosti, reflektující roli Lounského regionu v historii, jeho osudy, vazby a směřování.

Všechny přednášky probíhají v Barokním sále, nebude-li uvedeno jinak, a jsou vždy zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám