Hlavní obsah

Na zámku Mníšku se ani přes uzavřený provoz nezahálí

Novinky, Marie Charvátová

Mníšecký zámek využívá nepřítomnosti návštěvníků k velkému úklidu a různým opravám, na které se jindy hledá čas mnohem hůře. Na rozdíl od některých jiných zámků má Mníšek celoroční provoz, a tak na takové činnosti ani během zimy příliš prostoru není.

Umývat se musí i okna ve věžích zámku.

Článek

Přesto se ale vše udělat musí, takže úklid, údržba a nezbytné opravy se povětšinou provádějí, když odejdou poslední návštěvníci nebo během volných pondělků.

„Utírání prachu a luxování zvládáme pravidelně, to je běžná činnost, ale mytí oken, leštění parket nebo čištění koberců, to už opravdu trvá déle,” prozradila zaměstnankyně zámku. „Oken je tu přes stovku - a ještě jsou dvojitá. Takže většinou když na jedné straně skončíme, na druhé začneme znovu,” dodala. „A když se leští podlahy, stěhuje se nábytek.”

Kromě úklidu v expozicích zámku probíhají různé údržbové práce také na půdě a ve sklepích, kde je jindy také otevřeno veřejnosti. Na půdě se opravují ochozy a zábradlí, ve sklepích, kde jsou navíc i dílny, se uklízí.

A nezahálí se ani v zámeckém parku. Opravují a lakují se lavičky, natírají odpadkové koše, provádějí se běžné i větší zahradnické práce.

V neposlední řadě se vymýšlejí a připravují nové programy a akce, až bude pro návštěvníky opět otevřeno. Letos byly v plánu různé jarmarky, rytířské dny, veselice, výtvarné dílny nebo podvečerní prohlídky pro děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám