Hlavní obsah

Na zámku Dobříš budou řádit loupežníci

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Už potřinácté - jako vždy ve slavnostním hávu - se scénkami v zámecké expozici, s průvodci v kostýmech i dětským programem v parku. Přesto ale opět tak trochu jinak. Tradiční Svatováclavská slavnost na zámku Dobříš se letos ponese v duchu tématu Loupežníci na zámku. Celodenní akce se koná v sobotu 14. září.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Ve francouzském parku čeká veselý program děti i jejich rodiče

Článek

„Tak jako mají lidé rádi osvědčené a kvalitní značky jako třeba staré škodovky nebo motocykly jawa, tak i my doufáme, že se naše akce stala již tradiční kulturní akcí v regionu. Každý rok chystáme zajímavý a inovovaný program pro celou rodinu, letos bude poprvé s loupežnickou tematikou,“ řekl ředitel zámku Dobříš Pavel Krejcárek. Slavnosti se pravidelně účastní kolem 1500 návštěvníků.

Program třináctého ročníku Svatováclavské slavnosti podle slov ředitele zámku navrátí návštěvníky do pohádkového světa dětí. Loupežnická atmosféra se promítne v programu pro děti ve francouzském parku, komentované prohlídky zámecké expozice pak oživí scénky studentů místního gymnázia na motivy loupežnické pohádky Lotrando a Zubejda.

Představí se i medvídci

Od desáté hodiny dopolední bude na nádvoří zámku probíhat zábavný program spojený s ukázkami uměleckých zámečníků a kovářů. Chybět nebude degustace a prodej vína, dobroty od cukrářů, oběd od rybářů a svačinka od pekařů

„Ve francouzském parku se již dopoledne představí šermířské skupiny a sokolníci s ukázkami dravých ptáků,“ doplnil Krejcárek. Dětský program „S loupežníky v lese“ odstartuje v parku ve 12 hodin, pořádá ho jako každoročně dobříšské Aerobik Studio Orel. „Děti i rodiče určitě uvítají napínavé hledání pokladu v pivovarských sklepích z osmnáctého století, doporučil bych jim také zavítat k novému obyvateli francouzského parku – jelenci běloocasému.“ 

Hlavní náplň Svatováclavské slavnosti se ale jako už tradičně odehraje uvnitř zámku. V rámci komentovaných prohlídek, kterými návštěvníky provedou průvodci v kostýmech, předvedou své herecké a hudební nadání studenti Gymnázia Karla Čapka Dobříš. Scénky z pohádky Lotrando a Zubejda zahrají přímo v zámecké expozici. V té bude k vidění rovněž sbírka historických medvídků, která zkrášluje interiéry zámku po celou letošní sezónu.

Milovníci umění si mohou při akci prohlédnout aktuální výstavu pohlednic Alfonse Muchy v Galerii JCM, v areálu zámku bude otevřeno také Muzeum města Dobříše a zámecká restaurace. Na akci bude opět vypraven také parní vlak z Prahy-Braníka. Vstupenky na Svatováclavskou slavnost je možné zakoupit přímo v den konání v Návštěvním centru zámku Dobříš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám