Hlavní obsah

Na zámku Častolovice porostou dva stromy pro Olgu Havlovou, budou připomínat vzácné přátelství

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrý program mimo tradiční prohlídky zámku, zámeckého zvěřince či parku připravila správa zámku Častolovice na závěr května. Vedle organizace kulturních a charitativních akcí si v Častolovicích připomenou památku naší polistopadové první dámy – Olgy Havlové.

Foto: zámek Častolovice (archiv)

Na zámku Častolovice porostou dva stromy pro Olgu Havlovou, budou připomínat vzácné přátelství.

Článek

Není žádným tajemstvím, že současnou majitelku zámku Francisku Dianu Sternbergovou pojilo vzácné přátelství nejen s prezidentem Václavem Havlem, ale především s jeho manželkou Olgou, která by letos oslavila 85 let. Dlouhé roky společně působily i ve Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, a právě to je jedním z důvodů zapojení zámku Častolovice do projektu Strom pro Olgu.

„Nadace Olgy Havlové v souvislosti s výročím paní Olgy vysadí po celé České republice 85 stromů. Dva z nich budou slavnostně vysazeny přímo na nádvoří našeho zámku, a to ve čtvrtek 24. května ve 14 hodin,“ uvedla Kateřina Kovaříčková ze správy zámku Častolovice.

Stromy se tedy stanou trvalou připomínkou vzácného přátelství, které například v roce 2002 vyústilo v uspořádání setkání Visegrádské čtyřky právě na zdejším zámku.

Z kulturních akcí pokračuje až do 3. června v galerii na nádvoří zámku prodejní výstava fotografií častolovického rodáka Petra Václavíka, nazvaná Zákoutí… černobílá i barevná. 

„Galerie je volně přístupná všem návštěvníkům každý den, kromě pondělí, od 9 do 18 hodin. V týdnu od 21. května výstavu v rámci projektu Strom pro Olgu doplníme fotografiemi paní Olgy Havlové,“ pozvala k návštěvě Kateřina Kovaříčková.

Ve dnech 24. až 27. května budou probíhat také Dny soukromých hradů a zámků, které návštěvníků přiblíží rozmanitost a hodnotu kulturního dědictví, o něž pečují soukromí vlastníci.

Mezi ně samozřejmě patří i Častolovice, kde se v sobotu 26. května ve 13 hodin uskuteční ve spolupráci s Psím domovem Lukavice umisťovací výstava pejsků z tohoto útulku. Výstavu zahájí promenáda všech pejsků po nádvoří, poté bude možné vypůjčit si pejska, který se návštěvníkovi zalíbí, na první společnou procházku po zámeckém parku nebo si ho odvést přímo domů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám