Hlavní obsah

Na záchranu varhan v Přepychách už dárci věnovali téměř čtvrt miliónu korun

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již téměř třicet procent z celkové částky potřebné na opravu varhan v kostele sv. Prokopa v Přepychách je připraveno na zvláštním sbírkovém kontě. Náklady na renovaci královského nástroje byly vyčísleny na 759 tisíc Kč a k 20. únoru se organizátorům podařilo shromáždit už téměř čtvrt miliónu.

Foto: Obec Přepychy (archiv)

Děkovný list pro dárce, kteří adoptovali některou z 666 varhanních píšťal a finančním darem přispěli k záchraně varhan v Přepychách.

Článek

Sbírka se rozběhla v závěru loňského roku a k 31. prosinci 2015 přesáhla částka sto tisíc korun - na účtu zřízeném pro shromažďování financí na opravu bylo již 116 995 korun, z čehož více než polovinu (60 tisíc korun) darovala obec Přepychy.

Prvním soukromým dárcem se stala sama starostka Přepych Zdeňka Seidelová, která v prosinci loňského roku věnovala 30 tisíc korun tzv. z vlastní kapsy. Velký úspěch, co se týče navýšení sbírky, zaznamenal také první benefiční koncert.

Nejenže tím na kontě přibylo přes 24 tisíc korun z dobrovolného vstupného, ale s velice pozitivním a okamžitým ohlasem se setkalo také vyhlášení tzv. adopce varhanních píšťal.

„Dnes jsem se neplánovaně zúčastnila svátečního koncertu v kostele v Přepychách a byla jsem nadšená výběrem skvělé hudby a potěšená pospolitou atmosférou. Ráda bych při této příležitosti věnovala finanční dar na opravu varhan ve výši 1000 Kč a měla "svoji" píšťalu. Částku pošlu na sbírkové konto,” sdělila v e-mailu adresovaném vedení obce jedna návštěvnice koncertu Štěpánských koledníků, který se uskutečnil 27. prosince a přinesl oněch čtyřiadvacet tisíc korun.

Od letošního prvního ledna do dvacátého února se sbírkové konto rozrostlo o dalších 109 700 Kč. Mezi dárci jsou jednotlivci i celé rodiny především z Přepych, ale i okolních obcí, dále místní podnikatelé, zastupitelé a také zájmová sdružení, působící v obci. Jak spolek ProPřepychy, tak Sbor dobrovolných hasičů přispěly částkou 5 tisíc korun.

V posledních dnech organizátory záchrany velmi potěšily nečekané zprávy od dárců z měst a míst mnohem vzdálenějších, které dorazily na Obecní úřad v Přepychách.

První přišla z Vamberka a je v ní uvedeno: „Ráda bych adoptovala jednu píšťalu do varhan vašeho kostela. Pokud máte volnou píšťalu v hodnotě 5000 Kč, tak mi ji, prosím, zamluvte. Pokud již nemáte píšťaly v této hodnotě, mohu adoptovat jakékoli jiné v jiných částkách tak, aby to celkem bylo za 5000 Kč.”

Další dvě štědré dárkyně jsou až z Moravy, konkrétně z Velkých Karlovic a Halenkova. Ani vzdálenost dvou set padesáti kilometrů od Přepych je neodradila od snahy pomoci zachránit královský nástroj na kůru kostela sv. Prokopa krásnými částkami 3 a 5 tisíc korun.

Také díky těmto pozoruhodným darům dosáhla suma na sbírkovém kontě téměř čtvrt miliónu a představuje již krásných 226 695 Kč.       

Poděkování organizátorů záchrany královského nástroje z Obecního úřadu v Přepychách, farnosti i spolku PROVARHANY směřují proto na všechny světové strany a všem, kteří adoptovali jakoukoliv z 666 píšťal.

Celý tým věří, že se přidají další dárci a že se podaří najít další zdroje, aby varhany z roku 1872 už na konci letošního roku opět zněly těmi nejkrásnějšími tóny.     

Reklama

Výběr článků

Načítám