Hlavní obsah

Na výstavu o čajové kultuře zve karvinský klub

Novinky, Lucie Navrátíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multikulturní otevřený klub v Karviné vystavuje v tomto týdnu panely mladých lidí o čajové kultuře. Jedná se o výstavu ze série nazvané To je divné.

Foto: Petr Kantor
Článek

Pracujeme s jiným, neznámým, cizím. Touto větou vítá klub sídlící v Regionální knihovně Karviná účastníky projektu, který je podpořený z peněz Evropské unie.

„Unie nedá peníze na setkávání mladých nad jinými kulturami jen tak. Chce nosnou ideu. My ji přinesli v podobě práce s vlastními hodnotami, hledání jinakostí kolem nás a vnímání jinakosti jako impulsu pro seberozvoj. To je i případ dnešní výstavy, která představuje práci jedné ze subkultur, která přináší jinakost. A to jsou čajmeni,“ uvedl manažer projektu Petr Kantor.

Když budou mladí lidé mít jasno ve svých hodnotách, uvědomí si přínos jinakosti, zlepší si v rozmanité Evropě svoji cenu na trhu práce. Tu jim nakonec zvedne i schopnost reagovat konstruktivně na věci, které jsou pro ně neznámé nebo cizí.

„Kromě čajové subkultury se na našich rozvojových večerech účastníků ptáme na zkušenosti s jinými subkulturami, se kterými se ve svém okolí setkávají. Podobně jak nám čajmeni ukazují svoji kulturu prostřednictvím výstavy, hledáme kvalitu, kterou nám přináší subkultura jiných kultur. Navíc se učí vycházet s různými lidmi, což jim na trhu práce bude také ku prospěchu,“ vysvětlil Kantor.

„V multikulturním otevřeném klubu jsem už druhým rokem. Poprvé to bylo náhodou, ale moc se mi tu líbilo. Takže další setkání jsem si už nenechala ujít,“ říká osmnáctiletá studentka karvinského gymnázia Marcela Střešňáková.

Kromě zábavy oceňuje i trénink multikulturní komunikace nebo setkání s příslušníky jiných kultur. „Je to kvalitně strávený čas nad zajímavými tématy se zajímavými lidmi. Díky MOKu se mi ujasnila i moje budoucí dráha, které se chci věnovat, a to je psychologie,“ hodnotí svou účast v projektu. Marcela dnes sama vede některé části workshopu v rámci aktivit MOKu.

Podle manažera projektu, je to jeden z příkladů, kdy mimoškolní činnost umožňuje mladým lidem se rozvíjet. „Rozvojový večer je ochutnávka jednoho z výstupů našeho projektu, ale jak vidíme, jedna náhodná účast na takovém setkání, může mladé lidi nastartovat, aby začali o věcech víc přemýšlet a chtěli na sobě pracovat.“

Výstupy projektu v podobě filmů, výstav, metodik a struktur budou hromadně prezentovány na celostátní vzájemné výměně zkušeností v Brně 14. - 17. listopadu. Výstupy zde budou veřejně přístupné vždy od 9 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám