Hlavní obsah

Na výstavu komiksů zve zájemce zlínský zámek

Novinky, Dana Lipovská

Kdo by neměl rád kreslené příběhy s tradiční bublinou u pusy. A pokud v nich jde o víc než jen o samotný příběh, pokud mají uměleckou hodnotu, je i na co se dívat. Třeba jako v případě výstavy komiksů Vojtěcha Maška v grafickém kabinetu zlínského zámku. Expozici připravila Krajská galerie výtvarného umění.

Foto: Foto: archiv galerie
Článek

Vojtěch Mašek původně studoval scenáristiku na pražské FAMU. Už během studií se ale začal se svým spolužákem Džianem Babanem věnovat tvorbě komiksů.

„Ostatně komiksy, o jejichž výtvarnou stránku se stará právě Vojtěch Mašek, mohou připomínat formu detailněji ilustrovaného, ale přitom pořád ještě lehce načrtnutého scénáře. Volnou kresbou či malbou doplněné výstřižky z časopisů, kolážovité obrazy, pomáhají dokonale vykreslit atmosféru. A to nejen tam, kde by se to v rámci malých bublin podařilo textem asi jen stěží,“ říká o autorovi kurátor výstavy Martin Fišr z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Vojtěch Mašek s Džianem Babanem společně stvořili spoustu zajímavých kreací. Prolínají se v nich postavičky jako z jiného světa, ale také obyčejní lidé. Jedním ze zatím posledních počinů Vojtěcha Maška je scénář pro album Ve stínu šumavských hvozdů, který napsal opět s Džianem Babanem. Výtvarníkem byl tentokrát Jiří Grus a hlavní postavou tohoto komiksu slavný Old Shatterhand.

Ve Zlíně představuje Vojtěch Mašek ukázky z komiksů, pod kterými je podepsán jako výtvarník. Výstava potrvá v Grafickém kabinetu zlínského zámku do 9. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám