Hlavní obsah

Na výstavě v Nové radnici se zájemci dozvědí vše o historii pouličního osvětlení v Brně

Novinky, Richard Meiner

Zajímá vás historie veřejného osvětlení v Brně, jaké lampy kdy byly používány? Na výstavě 230 let historie osvětlení v Brně v Křížové chodbě na brněnské Nové radnici uvidíte, jaké lampy se v Brně používaly od jejich počátků v osmnáctém století až po ty nejmodernější dálkově hlídané dispečinkem.

Foto: Richard Meiner
Článek

Na výstavě zabývající se historií veřejného osvětlení v Brně si přijdou na své jak laici, tak odborníci na tuto oblast.

Technické sítě Brno (TSB), správce brněnského veřejného osvětlení, ve spolupráci s městem Brnem a Technickým muzeem Brno (TMB) vytvořily unikátní expozici mapující vývoj osvětlení v Brně nejen od roku 1781, kdy bylo v Brně nainstalováno prvních 277 lamp napájených lojem, ale najdete zde také i tradiční lucerny, kterými si lidé v dobách před zavedením veřejného osvětlením museli svítit na cestu.

Pro laiky i odborníky

Výstava je plná exponátů názorně ukazujících vývoj veřejného osvětlení - od starých šestihranných lamp na lůj nebo plyn (ke kterým se některé ulice v historickém centru vrací) až po nejmodernější lampy na vysokotlaký sodík a dokonce i nejnovější lampy používající úsporné LED diody. Každý exponát je opatřen popiskem, na kterém laik najde spoustu zajímavých faktů a odborník určitě ještě víc.

Kromě samotných vršků lamp, tzv. svítidel, výstava nabízí mimo jiné i přehled "spodků" lamp, tzv. patic, a dalších zařízení potřebných pro provoz veřejného osvětlení (například počítač jaký najdete na dispečinku TSB, přes různé žárovky a jiné zdroje světla jaké kdy byly používány a také různé rozvaděče apod.)

Na výstavě je vždy přítomen odborník, který zodpoví všechny případné dotazy týkající se veřejného osvětlení, jeho údržby a sledování.

Stojí za návštěvu

Kromě zajímavých zážitků si z výstavy zdarma odnesete hodnotnou publikaci mapující detailně historii veřejného osvětleni v Brně.

Výstavu najdete v Křížové chodbě Nové radnice, trvá až do 6. října a je otevřena denně od 9.00 do 18.00 a vstup je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám