Hlavní obsah

Na výstavě můžete obdivovat Plzeňský kraj z nebe

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje byla zahájena výstava fotografií, která nabízí netradiční pohled na známá místa.

Foto: Jan Kaše

Výstava Plzeňský kraj z nebe v budově Státní a vědecké knihovny v Plzni

Článek

Ve středu 6. března byla v Plzni zahájena výstava fotografií s názvem Plzeňský kraj z nebe. Obdivovat můžete kromě Plzně také Domažlice, Horšovský Týn, Klenovou či soutok Úhlavy a Radbuzy.

„Letectví a letadla mě vždy přitahovala. V dětství jsem absolvoval krátký vyhlídkový let nad Plasy, Kaznějovem (mým rodištěm) a okolím ještě dříve, než mi rodiče koupili první fotoaparát. Nemám, nikdy jsem neměl a asi ani nebudu mít pilotní průkaz. Se zkušenostmi, které mám, si nedovedu představit pilotování a fotografování současně. Když se soustředím na fotografování, nevnímám své okolí a absolutně důvěřuji pilotovi. Na pořízení snímku není mnoho času. Některé detaily objevuji na fotografiích až při zpracování… Je to nádherná práce! V letadle jsem prostě ve svém živlu,“ uvádí Jiří Berger na informační tabuli výstavy.

Nutno podotknout, že k vidění nejsou pouze fotografie z Plzeňského kraje, ale i dalších míst České republiky, jako například Lipna, Andělské Hory, Konopiště či Kroměříže.

„Česká republika z letadla je nádherná v létě i v zimě. Pokud jste znalci určité lokality, budete překvapeni netradičními pohledy na důvěrně známá místa a objevíte širší vizuální kontext, jehož pěším putováním nelze docílit. Jestli jste naopak do některého z koutů naší republiky dosud nezavítali, letecké fotografie vás budou určitě inspirovat k návštěvě,“ dodal autor výstavy.

Jiří Berger již vydal také několik knih, které jsou rovněž součástí výstavy – Plzeň z nebe, Plzeňský kraj z nebe, Šumava z nebe, Fenomén Hracholusky, Karlovarský kraj z nebe a mnoho dalších.

Je velká škoda, že na výstavě není více fotografií právě z Plzeňského kraje, jak by člověk mohl podle názvu předpokládat. Návštěvníky by jistě zaujaly pohledy i na další zajímavá místa západních Čech, třeba Klatovy, hrady Velhartice, Rabí či Kašperk, ale také na samotnou Šumavu.

Výstavu, která potrvá do 22. března, můžete navštívit každý všední den od 8.00 do 19.00 hodin a v sobotu od 9.00 do 12.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám