Hlavní obsah

Na výstavě Letem světem připravené dětmi na návštěvníky dýchnou různé světadíly

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letem světem - tak se jmenuje výstava prací dětí z výtvarně-keramických kroužků DDM v Klatovech, která byla v galerii Atrium slavnostně otevřena 2. dubna a k vidění bude do 18. dubna. Dlouholetou učitelkou výtvarné výchovy a keramiky v DDM je Jarmila Javorská, s kterou přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Výstava Letem světem, kterou připravily děti z klatovského DDM. Na snímku učitelka výtvarně-keramických kroužků Jarmila Javorská

Článek

Kolikátým rokem vždy na jaře připravujete tuto výstavu?

Myslím, že už je to naše dvanáctá výstava. Dá se říct, že my už jsme v těchto krásných prostorách galerie Atrium stálí vystavovatelé. I když dříve to bylo ob rok, posledních pět let je to už každý rok.

Čím se necháváte inspirovat?

Každý rok v září stojíme před problémem vymyslet koncepci, nějaký vzdělávací školní plán, co ve výtvarce a keramice dělat, protože děti nám stále postupují výš, tak přemýšlíme o nějakém mottu, které by naši činnost provázelo celý rok. A protože o tom hovoříme s dětmi, vždy padne několik témat. Potom s mojí kolegyní Janinou Soukupovou přemýšlíme, co by bylo dobré, abychom ztvárnily jak s malými, tak i velkými dětmi ve výtvarce i keramice. A docela nás oslovil nápad "letem světem", protože tam se toho dá dělat hodně. Tak jsme od října 2018 začaly s dětmi výtvarně zpracovávat projekt, který jsme pojmenovaly právě Letem světem. Na výstavě na vás dýchne Afrika, Asie, Austrálie, Evropa i naše krásné Čechy.

Kolik dětí se na výstavě prezentuje?

Nemůžu říct kolik, ale vím, že k nám do DDM chodí každý týden na výtvarku a keramiku 365 dětí, které vedeme spolu s kolegyní Janinou. A ještě v pátek, protože v ten den se snažím ředitelovat za dlouhodobě nemocného ředitele DDM Tomáše Kovandu, výtvarný obor s námi vede Klárka Soukupová, která má za mne dvě hodiny. Takže jsme celkem dvě učitelky plus jeden kousíček, a máme na starost celkem 23 tříd výtvarně-keramických, kde máme děti od 5 do 18 let. A kolik dětí se na výstavě prezentuje? Já musím počítat všechny, i když všem tady nebyl dán prostor, ale všechny děti na projektu pracovaly.

Vaše výstavy jsou rok od roku hezčí, děti jsou víc a víc šikovnější. Čím to je?

Cítím to tak, že vždy je to o tom nápadu, jak se to dětem podá, jak to děti pochopí a jak to chtějí dělat. Řekla bych, že když tady pak vidíme ty výstavy jako celky, děti se opět vrací k barevnosti. Bylo období, kdy moc barevné být nechtěly, a dnes už zase jdou do barev, chtějí mít na obrazech barvy, chtějí, aby jejich dílo bylo vidět. Nápad je realizován tak, že to dětem nabídneme nějakou formou, a ty už si to zpracují. Naše děti jsou velmi šikovné, ale vždy je to o tom nápadu.

Výstava prezentuje na stovky děl. Jaké výtvarné techniky zde můžeme vidět?

Jde o celé spektrum malby, kresby, grafiky, suché jehly, linorytu i keramiky.

Co byste chtěla dodat na závěr našeho rozhovoru?

Chtěla bych poděkovat Městskému kulturnímu středisku za to, že nám každý rok propůjčí tyto krásné prostory za „děkuji", a tvrdím, že to jsou jedny z nejhezčích výstavních míst, které v Klatovech máme. Když jsme tady v den slavnostní vernisáže s kolegyní dodělávaly výstavu, bylo nám líto, že se sem všechna díla nevešla. Proto bych chtěla všechny pozvat v červenci a srpnu do Městské knihovny v Klatovech, kde budeme mít celek výstavy Afrika, protože dětem se Afrika dobře dělá. I mně je tam příjemně, protože je tam teplo, takže na dva měsíce budeme zase v Africe.

Reklama

Výběr článků

Načítám