Hlavní obsah

Na vánoční pohádkové prohlídky zvou Staré Hrady u Jičína

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atmosféru vánoční pohádkové prohlídky zažijí návštěvníci Starých Hradů. Pohádkovým hradem a vánoční pohádkou je provede opravdová čarodějnice, princezna nebo hradní čaroděj. Zažijí tu Vánoce našich prababiček a v pohádce čeká nejedno překvapení se spoustou veselých kamarádů.

Foto: Staré Hrady
Článek

Hrad a zámek Staré Hrady leží v Českém ráji nedaleko Jičína u městečka Libáň. První písemná zmínka pochází z roku 1340. Poslední rekonstrukcí zámek prošel v  roce 2007, kdy získal nového majitele - jím jsou manželé Sukovi.

Na Starých Hradech je otevřeno celoročně. Většina prohlídkových okruhů je věnována především dětem, i když laskavou pohádku a humor ocení i dospělí.

Jak se žilo za císaře pána

V hradní a zámecké části vede prohlídkový okruh Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I. Můžete si prohlédnout ojedinělou expozici – kupecké krámky, jak vypadaly v dobách našich prababiček.

Dále uvidíte barokní kuchyni, loveckou chodbu, unikátní ložnici a pracovnu a další zajímavosti, kde tisíce exponátů představují život prostých lidí, měšťanů a šlechty v období vrcholu habsburské monarchie.

Zámecké pohádkové sklepení a Hradní pohádková půda

Dva pohádkové okruhy zavedou všechny malé i velké návštěvníky do světa pohádkových bytostí - čarodějů, skřítků, draků a strašidýlek z pohádek čaroděje Archibalda I. A brzy jich tu napočítáte hodně přes dvě stě!  

Bydlí tu i krásné princezny, umounění čerti, vodníci a vodnice, loupežníci i obr s drakem. Nejvyšší pohádkový čaroděj Archibald I a další prapodivné pohádkové bytosti s ještě prapodivnějšími jmény tu na vás netrpělivě čekají.

"Návštěvníky čeká hrad a zámek s Vánoci, jak vypadaly v dobách našich prababiček - sto let staré vánoční ozdoby, dobové stojánky na stromečky atd. Kromě toho se na hradě a zámku na zimu usídlilo na 35 draků a dráčků z pohádek čaroděje Archibalda I. Letos se na Vás těší i početná partička Drakuláků - dračích sněhuláků. Pojďte s námi do pohádky - na zámek zachránit před draky naši princeznu Laskonku. Dračí zaklínadlo je ukryté v tajemné truhličce, kterou čaroděj Archibald I. někam založil. Je potřeba s pomocí udatných rytířů a rytířek truhličku najít, zaklínadlo přečíst a princeznu osvobodit. Od 30. listopadu do 12. ledna příštího roku," láká na hrad majitelka a spisovatelka Petra Suková.

Dračí čarodějné pohádkové prohlídky: prosinec, leden - otevřeno soboty, neděle, svátky, vánoční prázdniny - 10.00 - 17.00 hod. (Vánoční prázdniny - otevřeno: 21. -  22., 26. - 31. 12. 2013 a 2. -  5. 1. 2014).

Reklama

Výběr článků

Načítám