Hlavní obsah

Na Sychrově budou létat šípy jako na knížecím lovu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Park u sychrovského zámku ožije v sobotu 24. září třetím ročníkem Svátku luku a nože aneb Knížecím lovem. Pro děti je připravena lovecká stezka, na níž mají s lukem a šípy zasáhnout polyuretanové zvíře v životní velikosti - zvířat bude deset.

Foto: archiv NPÚ, úsp Sychrov
Článek

Například  to bude medvěd, srnka, kamzík, rys, liška krocan, na většinu zvířat by se v přírodě nesmělo vystřelit, patří mezi chráněná, ale tady je to dovoleno. Při úspěšném lovu získají diplom a titul Knížecí lovčí.

Pro dospělé je lukostřelba také připravena, spolu s krátkým exkurzem o ní.

Založ šíp, napni luk...

„V každou celou hodinu budou probíhat ukázky stylů historické a sportovní disciplíny, jako je například historická střelba ku ptáku, nebo japonská Kyudo – cesta luku, chybět nebude ani indiánská lukostřelba a vystoupení slovenské skupiny Fekete solyom – Čierny sokol s bojovou mongolskou lukostřelbou z období 9. a 10. století.

Jedná se o jednu z nejlepších skupin historické lukostřelby na světě. Její vedoucí předvede střelbu z luku s nátahovou silou přes 120 liber. (Běžně střílejí ženy z luků 30 liberních a muži 40 liberních.) Účast přislíbil také úřadující mistr Evropy ve 3D lukostřelbě Tomáš Hanuš.

V průběhu dopoledne proběhnou v zámeckém parku a jeho blízkém okolí tři odlišné lukostřelecké závody, které bude možné částečně sledovat. Jde o 3D lukostřelbu na terče ve tvaru zvířat, střelba ATL zvaná lukohrátky (k disciplínám patří např. rychlostřelba, střelba na pohyblivé cíle – kolečka, ústupovka atd.). Třetím závodem bude tzv. terčovka – olympijská lukostřelba. V areálu parku budou také stánky s noži těch nejlepších českých a slovenských nožířů, kováři a samozřejmě možnost občerstvení,” informovala mluvčí zámku Lucie Bidlasová.

Lukostřelecká rychlopalba

Nejvíce návštěvníky minulých ročníků zaujala instinktivní lukostřelba, tedy 3D lukostřelba na polyuretanové terče - divoká zvířata v životní velikosti. Používají se  tradiční, převážně dřevěné luky, bez jakýchkoliv mířidel. Střílí se na vzdálenosti od 10 do 30 metrů.

K vidění i koupi budou také nožířské výrobky, doprovodný program je velmi pestrý. Na Sychrově to umějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám