Hlavní obsah

Na sušické náměstí dorazila kolona vojenských historických vozidel

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy osvobození probíhají na různých místech České republiky. Dnes je tomu přesně 72 let, co byla osvobozena Sušice.

Foto: Jan Kaše

Příjezd kolony od Dlouhé Vsi

Článek

Psal se 6. květen roku 1945 a někteří fanatičtí nacisté si stále nechtěli připustit porážku. Přesto se 2. světová válka rychle blížila ke svému konci. Na sušické náměstí přijela od Volšovské ulice 4. pancéřová divise 3. americké armády. Obyvatelé si mohli oddychnout. Skončilo dlouhých šest let tyranie, strachu, ponižování a teroru.

A právě tuto sobotu, tedy přesně 72 let po zmiňované události, proběhla na náměstí Svobody v Sušici vzpomínková akce. Ve 13.00 hod. dorazila kolona vojenských historických vozidel, zazněly hymny České republiky a USA, byly položeny květiny k pamětní desce, umístěné na budově Muzea Šumavy.

Je dobře, že si stále připomínáme toto výročí. Nejhorší by pro náš národ bylo zapomenout na hrůzy, které nám válka přinesla, bagatelizovat je, překrucovat nebo přizpůsobovat potřebám politických stran, jak jsme tomu byli v nedávné minulosti svědky.      

Jako velice pozitivní lze vnímat i fakt, že v okamžiku, kdy začala na náměstí znít česká hymna, sušické náměstí ztichlo a zastavilo se. Možná si některých věcí začínáme opravdu více vážit.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám