Hlavní obsah

Na Šumpersku scházejí kvalifikovaní řemeslníci, zaměstnavatelé se o ně perou

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nedostatkem kvalifikovaných řemeslníků se potýkají firmy na Šumpersku. Zatímco maturitním vysvědčením, či dokonce vysokoškolským diplomem se mnozí absolventi mohou chlubit pouze na úřadu práce, výuční list řadě z nich zaměstnání zajistí.

Foto: Vladimíra Krejčí

Zájem a nadšení dětí vzbudil vláček, upozorňující na obory, bez kterých se neobejdou v šumperské firmě Pars nova.

Článek

„Většina rodičů chce, aby jejich dítě studovalo, neohlížejí se na to, že křesel v kancelářích není pro všechny dost. Přitom v našem závodu aktuálně chybí sedmdesát řemeslníků. Zaměstnance, kteří odcházejí do penze, nemá kdo nahradit. A zřejmě bude i hůř. Vždyť v letošním školním roce nebyl v Šumperku otevřen učební obor opravář kolejových vozidel, mladí o něj totiž neprojevili zájem,“ posteskla si Lucie Novotná, personální ředitelka společnosti Pars nova Šumperk. 

Kvalifikovaní odborníci scházejí také jinde. Zaměstnavatelé se navíc děsí toho, že průměrný věk řemeslníka překročil padesátku. 

„Těžko říct, co bude za deset let, až tito lidé odejdou do důchodu, ovšem už dnes je mimořádný zájem o absolventy technických oborů,“ vysvětluje Jiří Horsák, který působí na Střední škole železniční, technické a služeb v Šumperku jako zástupce ředitelky pro praktické vyučování. 

„Firmy usilují o to, aby získaly učně na praxi. Během roku si mladého člověka otipují a pak mu mnohdy nabídnou místo,“ dodává Jaroslav Lacina, vedoucí učitel odborného výcviku. 

Pars nova poskytuje nejlepším učňům stipendium patnáct set korun měsíčně. Další peníze si mohou vydělat v rámci praxe. Žáci technických oborů dostávají krajské stipendium ve výši několika set měsíčně. Škola pak nejlepším žákům a studentům uděluje jednorázovou odměnu pět tisíc korun. 

Na závažný problém, kterým se úbytek zkušených a nedostatek mladých řemeslníků a techniků stává, upozornil šumperský Den řemesel. Uspořádala ho Střední škola železniční, technická a služeb ve spolupráci se společností Pars nova. 

„Představili jsme učňovské obory, které lze na naší škole vystudovat. Chtěli jsme dokázat, že kluk či holka z učňáku nejsou žádní outsideři a že naše škola není poslední štací. Připravujeme žáky pro život a realita ukázala, že naši absolventi najdou své uplatnění snáze než mnozí jejich studovaní vrstevníci, ověnčení četnými diplomy a tituly,“ uvedl Horsák. 

Um svých rukou přímo v centru Šumperka předvedli budoucí zedníci, tesaři, instalatéři, klempíři, elektrikáři i žáci nejžádanějších strojírenských oborů. Budoucí kadeřnice zájemce učesaly, prodavačky ukázaly, že dokážou zboží krásně zabalit, truhláři před zraky kolemjdoucích vyráběli zahradní lavici a nechybělo ani představení studentské firmy. Zájem a nadšení dětí však vzbudil především vláček, upozorňující na obory, bez kterých se neobejdou v šumperské firmě Pars nova, specializované na opravy železničních vozidel. 

„Den řemesel mě zaujal, protože mám syna, který se už brzy bude rozhodovat, jak se svým životem naloží. Je chytrý a šikovný, přesto bych ho neoznačila za studijní typ. Jako vysokoškolačka vím, že diplom sám o sobě úspěch nezaručí. Než by se syn trápil studiem, které ho nebaví, a potom se trýznil tím, že nemá práci, raději ho podpořím v jeho záměru vyučit se. Bude to pro něj lepší start do života,“ svěřila se jedna z návštěvnic akce na šumperském Točáku.

Reklama

Výběr článků

Načítám