Hlavní obsah

Na Starých Hradech se otevírá Pohádkové rejdiště

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad a zámek Staré Hrady v Českém ráji nabízí zábavu především pro děti. Ochutnají tu všemi smysly atmosféru pohádek nejvyššího pohádkového čaroděje Archibalda I. Kromě prohlídkových okruhů je tu čeká o víkendech i Pohádkové rejdiště.

Foto: Staré Hrady
Článek

Hrad a zámek Staré Hrady leží v Českém ráji, jižně od Jičína, hned vedle městečka Libáň. První písemná zmínka je z roku 1340. K původně gotickému hradu byl později přistavěn renesanční zámek s rozsáhlým podzámčím s dochovanými renesančními figurálními sgrafity.

Většina prohlídkových okruhů je věnována především dětem, i když laskavou pohádku a humor ocení i dospělí.

"Přímo na prvním nádvoří návštěvníky upoutá Čertovská kovárna s veselým čertíkem a hned pod kaštanem divotvorný nápis Čarodějná Bestyjola. Tady starohradské čarodějnice a kouzlobabky s láskou pečují o své živé miláčky, zvířátka, havěť a potvůrky. Krmí je těmi nejlepšími laskominami ze své čarodějné kuchyně. Bydlí tu i čarodějnice Kolohnáta, pavouk Kaditlačka, dědek Hnojbabák, drzá moucha Repelenda a další. Chcete-li vědět, proč je čarodějný kočár Drncolet rozpůlený, přijďte si poslechnout pohádkový příběh," pozvala na zámek Petra Suková, spisovatelka a majitelka objektu.

Na Starých Hradech čekají pohádkové bytosti na děti ve dvou okruzích. Prohlídkový okruh Zámecké pohádkové sklepení-Pohádka I a Hradní pohádková půda-Pohádka II.

Kromě prohlídkových okruhů tu na příchozí čeká i spousta pohádkových akcí, v červnu každou sobotu a neděli na nádvoří čekají veselé princezny a čarodějnice, popletení čerti a čarodějové, ale i čarocezny a čertenice (od 9.30 do 17 hodin).

V případě nepříznivého počasí probíhá program Pohádkové rejdiště - soutěže a hry - ve stanovém přístřešku nebo na arkádách.

Reklama

Výběr článků

Načítám