Hlavní obsah

Na skok do Londýna aneb Dva dny s památkami a parky metropole na Temži

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn je město s bohatou historii a žhavou současností. Ale místo dalších oslavných vět se raději hned vydejme do jeho ulic a za jeho památkami. Času nemáme nezbyt.

Foto: Jana Bečková

Londýnské oko

Článek

Cestovali jsme s cestovní kanceláří, ale udělali jsme si individuální program s návštěvou olympijského areálu. Během dvoudenního pobytu jsme museli oželet návštěvy některých interiérů muzeí, galerií a historických budov, jelikož u každé se minimálně hodinu čeká a prohlídka zabere minimálně obdobný čas. Ale i tak lze toho v Londýně vidět a zažít spoustu.

Osobně doporučuji při první návštěvě zvládnout vnější prohlídku a při další si rezervovat prohlídku předem. Do některých muzeí a galerii je vstup zdarma, památky jsou ale většinou zpoplatněny - například London Eye za 25 liber. 

Doprava v Londýně je organizována podobně jako v Praze, jen je zde podstatně více linek metra. Jízdenky jsou pásmové a platí ve všech prostředcích hromadné londýnské dopravy. Podrobný popis dopravy najdete ZDE.

Londýn nás zaujal svojí různorodostí, snoubí se tu historie se současností. Nejzajímavější památkou z našeho hlediska byl Tower Bridge, který je v blízkosti Toweru. Naproti této historické památce je zakotvena bojová loď z II. světové války Belfast a za ní jsou nové administrativní budovy.

Další, co nás v Londýně zaujalo, je neskutečné množství návštěvníků u pamětihodností ve čtvrti Westminster jako je Parlament, Westminster Abbey, Downing Street a Trafalgar Square. Pro neznalého návštěvníka Londýna pro představu, kolik lidí se zde nalézá, bych to přirovnal k zakončení fotbalového zápasu, kdy vycházejí davy návštěvníků ze stadionu. Ohromný dav mě fascinoval.

Perlou jsou i parky

Pokud navštívíme Londýn, nesmíme v žádném případě opomenout londýnské parky. Nejvíce nás zaujal Hyde park s velkým jezírkem, kde je možno se projet na šlapadlech a lodičkách a fontána Lady Diany. Samozřejmě Londýn je pro dvoudenní návštěvu příliš velký a i kdybychom zde strávili týden, projdeme a navštívíme malou část památek. 

Další překvapivou skutečností je, že se zde kromě Kings Cross station nalézá minimálně šest ohromných vlakových nádraží. Pro představu - všechna tato nádraží mají rozměr minimálně dvou až tří nádraží velikosti hlavního nádraží v Praze. Z těchto nádraží vyjíždějí vlaky všemi směry po celé Velké Británii. 

Fotografie z celého výletu naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám