Hlavní obsah

Na rakouském vrchu Mitellberg turisty vítá plně funkční větrný mlýn

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při cestách po hranicích s Rakouskem jsme doputovali až k městu Retz s jeho dominantou, jíž je větrný mlýn z roku 1883 na vrchu Mitellberg. Na vyvýšeném místě s výhledem do krajiny majestátně shlíží do krajiny.

Foto: Jiří Cysař

Mlýn

Článek

Prvního května 2010 byl větrný mlýn slavnostně otevřen a uvedený do plného provozu. Je ve vlastnictví rodu Bergmannů od doby vzniku.

Na celkové rekonstrukci se podíleli odborníci z Nizozemska za finanční pomoci města a grantů z EU. Mlýn je plně funkční a tak se ve mlýně umele mouka a turisté si z ní mohou sami uhníst těsto a upéci chléb v malé stylové pekárně, která se nachází hned pod mlýnem. A potom i zapít skvělým vínem v některém sklípku či restauraci v okolí.

Prohlídka větrného mlýna

Pro nás, kteří jsme mlýn viděli poprvé, to byl úžasný zážitek a ani špatné deštivé počasí nám ho nezkazilo. Nejdříve jsme se prošli kolem mlýna a podívali se i na vinice a do krajiny. Poté nám průvodce velice podrobně a názorně předváděl a vyprávěl o historii tohoto stavebního unikátu. Samozřejmě v němčině, ale vždy se najde dobrý překladatel.

Ochota, s jakou nám vše představoval, byla vskutku až neskutečná, jelikož v dešti vylezl na větrné kolo a předvedl názorně, jak se nandávají lopatky mlýna. Pak nás provedl interiéry stavby. Dřevěná kola a celý mechanismus je opravdu technickým unikátem - některé součásti jsou ještě původní.

O postupu mletí obilí i o tom jak se mlýn musí otáčet po větru, jsme se dozvěděli velice zajímavé informace. Regulace otáčení mlýna se provádí nasazováním a sundáváním jednotlivých polí kola. Když mlýn nemele, je kolo pevně připevněno k zemi a je bez lopatek .

Co je větrný mlýn

Jedná se o mlýn, jehož hlavní součástí je větrná turbína, která dokáže přeměňovat větrnou energii na kinetickou energii. V mnoha zemích světa se používal k mletí mouky a pumpování vody.

První zmínka o větrných mlýnech spadá do 1. století n. l. Hérón z Alexandrie v té době pravděpodobně zaznamenal historicky první užití větrného mlýnu. Vertikální větrné mlýny se poprvé používaly ve východní Persii. Dnes běžně používané horizontální větrné mlýny byly vynalezeny v severovýchodní Evropě kolem roku 1180.

Městečko Retz

Retz (česky Reteč či Rec) je město v Rakousku nedaleko moravských hranic (zhruba dvacet kilometrů od Znojma).  Retz je město známé jako vinařská obec. Má kolem pěti tisíc obyvatel. První zmínka o městu je z roku 1180. Unikátní sklepení Retzu je největším vinným sklepem střední Evropy. Největší souvislé sklepní prostory dosahují délky 21 kilometrů a hloubky 30 metrů.

Jelikož letošní sezóna na této atrakci již skončila, mohou předchozí řádky mj. posloužit i jako tip na jaro příštího roku. Větší skupiny ovšem mohou mlýn po předchozí objednávce navštívit celoročně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám