Hlavní obsah

Na otázku "Kapitáne, kam s tou lodí?" je odpověď jednoduchá: Do Přepych

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože obcí Přepychy na Rychnovsku neteče žádná řeka, dají si tu 26. srpna dostaveníčko kapitáni a kormidelníci plavidel různých tvarů, velikostí i ponoru, aby na hladině Dvorského rybníka změřili rychlost svých strojů v závodě o Přepyšské kormidlo.

Foto: Dana Ehlová

V roce 2016 získala Přepyšské kormidlo Červená karkulka.

Článek

Podle informací, které prosákly ze zákulisí, bude o Přepyšské kormidlo bojovat deset posádek deseti originálních plavidel a to nejen o nejlepší čas, ale také o přízeň pětičlenné poroty a už tradičně početného diváctva.

Pořadatelé ze spolku ProPřepychy přitom prohlašují, že účast není omezena věkem, národností, bydlištěm, etnickou či politickou příslušností ani vyznáním. Tolerují se prý všechny názorové, ideové, sociální a hudební proudy, které ovšem musí být v souladu s našimi zákony.

Podmínky již sedmého přepyšského klání jsou také předem zcela jasné: Závodí se na vlastnoručně vyrobených či upravených plavidlech s vlastním nebo přírodním ekologickým pohonem pomocí pádel, tyčí, plachet nebo solárních panelů. Povolen přitom není pohon, k němuž by měli výhrady aktivisté Greenpeace.

Každé plavidlo, označené co nejosobitějším názvem, ovládá minimálně jeden člen posádky, počet dalších členů není omezen - vždy však musí být předem určen a označen kapitán. Vzhledem k velikosti vodní plochy je stanovena maximální délka a šířka plavidla na deset metrů. Hloubku ponoru naopak pořadatelé ponechávají na inteligenci závodníků.

O vítězi bude rozhodovat nejen rychlost při zdolání trati na Dvorském rybníku, ale také porota, která posoudí plavidla podle designu a především kreativity - hodnotí se zejména recesní umělecký dojem z činnosti posádky při uvádění plavidla do pohybu, úroveň pobavení diváků, celková show. Každý porotce má za úkol bodovat jako v ruské škole – od 5 pro nejlepší, po 1 pro nejhorší. Na vítěze s největším počtem bodů pak čeká putovní pohár. 

Do hlasování se zapojí také diváci a příznivci jednotlivých posádek, kteří mohou vhazovat do charitativních kasiček finanční obnosy ve prospěch svého favorita a tím ovlivnit udělení Ceny diváka „nejdotovanějšímu“ plavidlu a jeho osádce. Obsah kasiček ovšem poputuje na obecně prospěšnou nebo charitativní akci směřovanou k nejmladší generaci

Poslední, co pořadatelé ještě dodávají, je, že pro všechny závodníky bude v cíli plavby připraveno občerstvení námořnickým rumem, pro mladistvé pak plnotučné mléko.

Takže? Máte-li rádi legraci a recesi, v sobotu 26. srpna vzhůru do Přepych! 

Reklama

Výběr článků

Načítám