Hlavní obsah

Na Osoblažsku bude působit Agentura pro sociální začleňování

Novinky, Zdenka Spurná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostka Osoblahy Dagmar Machaňová spolu s místostarostou Dívčího Hradu Janem Bezděkem se zúčastnili jednání Monitorovacího výboru Agentury pro sociální začleňování. Zasedání proběhlo na Úřadu vlády ČR v Praze ve čtvrtek 29. listopadu.

Foto: Zdenka Spurná
Článek

Jednáním vyvrcholilo několikaměsíční snažení obcí osoblažského regionu o spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování.

„Agentura je odborem Úřadu vlády České republiky a působí v lokalitách, ve kterých jsou sociálně vyloučené lokality a osoby, a v oblastech, které se potýkají se sociálními problémy, jako je nezaměstnanost, kriminalita, nedostatek sociálních služeb apod. Proto jsme v září letošního roku oslovili okolní obce v našem regionu a s některými z nich jsme podali přihlášku do výběrového řízení na nové lokality v působnosti Agentury pro sociální začleňování od roku 2013,“ řekl Jan Bezděk, koordinátor komunitního plánování na Osoblažsku.

Po té proběhla blesková analýza regionu a ověření údajů v přihlášce formou osobních rozhovorů s náhodně vytipovanými osobami v regionu. „Poslední částí výběru byla osobní účast a prezentace představitelů regionu na Monitorovacím výboru Agentury. Měli jsme tak 10 minut na prezentaci připravených informací a dalších 10 minut jsme odpovídali na dotazy členů Monitorovacího výboru Agentury. Jsem velmi ráda, že jsme tuto možnost prezentace dostali, protože Osoblažsko trápí sociální problémy a je potřeba, aby se o tomto vědělo také na centrální úrovni,“ uvedla starostka Osoblahy Dagmar Machaňová.

V těchto dnech obdržela starostka Osoblahy odpověď od ředitele Agentury pro sociální začleňování. „Obdrželi jsme vyjádření ředitele Martina Šimáčka, že jsme ve výběrovém řízení uspěli a bude s námi navázána spolupráce od prvního ledna 2013. Na středu 10. ledna jsme pak pozváni na úvodní seminář, kde budeme seznámeni s podrobným plánem spolupráce a s dalšími organizačními záležitostmi,“ doplnila Machaňová.

Je velkým úspěchem Osoblažska, že jej agentura vybrala mezi lokality, se kterými bude v následujících třech letech pracovat. „Agentura významným způsobem ovlivní dění v regionu, pomůže zmapovat a zanalyzovat potřeby obyvatel a díky projektovým podporám, vyplývajícím právě z agenturní spolupráce, pomůže vzniku nových pracovních míst a přínosu financí do regionu,“ pokračovala Jana Juřenová, ředitelka bruntálské Ligy o. s. a metodička komunitního plánu Osoblažska.

Agentura působí v Bruntále již třetím rokem a investiční příležitosti, které budou v brzké době v Bruntále realizovány, dosahují rozpočtové výše více než 26 milionů korun. „Na tyto investiční finance pak navazují finance na provozování sociálních služeb ve výši 16 milionů korun. Podobné příležitosti bude mít díky spolupráci s vládní agenturou také Osoblažsko a já jsem za to velmi ráda, protože tento region příležitosti pro své obyvatele potřebuje,“ dodala Juřenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám