Hlavní obsah

Na noční návštěvu broumovského kláštera vyrazí zájemci s režisérem Jiřím Strachem

Novinky, Ivana Kvasnicová

Broumovským klášterem bude v sobotu 30. června provázet převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek za účasti známého filmového režiséra Jiřího Stracha.

Foto: klášter Broumov
Článek

Již podruhé bude provázet broumovským klášterem převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, tentokrát spolu se známým filmovým režisérem a hercem Jiřím Strachem. Návštěvníci se během prohlídky seznámí s historií kláštera, řádu benediktinů a s životem za zdmi kláštera. Známý český režisér a herec Jiří Strach bude vyprávět o natáčení třídílného televizního filmu Ďáblova lest v prostorách broumovského kláštera. Prohlídky se konají v 10.30, 13.30 a v 15.30 hodin. Další speciální prohlídka se uskuteční 8. září.

V  červenci a srpnu se v broumovském klášteře konají oblíbené noční prohlídky - od 21.30 hodin. Poprvé o státních svátcích 5. a 6. července, a dále každý pátek uslyší návštěvníci nejen o době rozkvětu kláštera - baroku, ale i kostelní varhanní koncert. 

Průvodci návštěvníky mj. seznámí s dějinami vzniku zdejší kopie Turínského plátna. Tato kopie patří k nejzdařilejším. Plátno daroval v roce 1651 turínský arcibiskup Julius Caesar Bergiria opatu u sv. Mikuláše na Starém Městě pražském, pozdějšímu pražskému arcibiskupovi Matoušovi Ferdinandovi Sobkovi z Bílenberka. Ten je později daroval broumovskému klášteru.

Zájemci budou moci navštívit i jinak běžně nepřístupnou část kláštera, v níž bude v následujících dvou letech probíhat rekonstrukce v rámci projektu Vzdělávací a kulturní centrum Broumov – revitalizace kláštera s využitím prostředků z Evropské unie. Rekonstruována bude rovněž klášterní zahrada. Po rekonstrukci budou místnosti sloužit pro výuku studentům i jejich ubytování, pro různé kulturní akce i pro seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám