Hlavní obsah

Na netradiční prohlídky pro dospělé i pro děti láká zámek v Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 6. a 7. října jsou na mníšeckém zámku kromě klasických prohlídek dvou tras připraveny i prohlídky mimořádné. Sobotní prohlídka pro dospělé bude doplněna zábavným kvízem, prohlídka pro děti pátráním po ztracených korálech. V neděli děti uslyší pohádkové vyprávění o místních strašidýlkách.

Foto: Anna Čelouchová

Na Mníšku jsou o víkendu připraveny netradiční prohlídky.

Článek

Víte, co je to voháňka panenská letní? Z čeho se kdysi vařily polévky a omáčky? Nebo na co se používala zlatá tinktura či drápky veverky?

Odpovědi zjistíte v sobotu 6. října na netradičních prohlídkách zámku Mníšku pod Brdy. Prohlídky pojmenované Mitrovicové ve službách císařské diplomacie zavedou návštěvníky do doby, kdy na Mníšku tento starobylý šlechtický rod sídlil v tehdy renesančním zámku, než jej zničila švédská vojska během třicetileté války.

Vyprávění průvodkyně připomene životní dobrodružství jednoho ze známých zástupců této rodiny, Václava Vratislava zvaného Tureček. Když mu bylo patnáct let, byl členem delegace vyslané císařem Rudolfem II. do Cařihradu. A měl opravdu namále. Naštěstí vše dobře dopadlo a když se živý vrátil domů, své zážitky poutavě popsal. Prohlídku právě doplňují úryvky z jeho cestopisu nebo třeba zábavný početní kvíz.

Na Mníšku jsou připraveny také prohlídky pro rodiny a menší děti. V sobotu se mohou těšit na prohlídky O princezně a čertíkovi aneb proč má zámek tři věže, v neděli 7. října na Pohádkovou prohlídku o zámeckých strašidýlkách. Navštívit mohou i pohádkový svět v Kouzelném sklepení nebo výtvarný ateliér.

Reklama

Výběr článků

Načítám